Градови и општине Србије пружају помоћ општинама на КиМ

Градови и општине Србије пружиће помоћ и подршку општинама на Косову и Метохији у којима претежно живи српско становништво, а председници три општине из Србије које већ сарађују са општинама на КиМ, очекују да ће иницијатива Канцеларије за КиМ, ту сарадњу проширити и додатно је ојачати, саопштено је на сајту општине Лучани.

Општине Лучани, Врање, Сомбор придружују се иницијативи, да општине из Србије помажу и подржавају  десет општина на КиМ у којима живи већинско српско становништво, што је закључак округлог стола одржаног у Нишу пре пар дана, у оквиру “унутрашњег дијалога” о Косову.

Председница општине Лучани Весна Стамболић наводи да циљ ове идеје није да локалне самоуправе одвајају оно што је њима вишак, већ да се људима на КиМ да “оно што им заиста треба”.

“Очекујем да Канцеларија за КиМ и Министарство државне управе и локалне самоуправе позову представнике 10 општина на Косову, где да ће они конкретно рећи шта су ствари које њима значе као помоћ”, рекла је Стамболићева за Тањуг.

Према њеним речима важно је да је сарадња покренута са мртве тачке, јер сви декларативно подржавају идеју, али да је потребан  конкретан предлог шта би општине требало да ураде.

Управо из тог разлога, додала је, важно је да се око 10 општина на КиМ окупе локалне самоуправе које ће координирати и одлучивати о томе на који начин ће се помоћ реализовати.

 

извор ГЗС

 

 

You may also like...