Акција Росу на Косову, приведени секретари Црвеног крста

Специјалне јединице косовске полиције претресле су просторије привременог органа општине Пећ и током ноћи привеле Мома Дашића, секретара Црвеног крста из система Црвеног крста Србије. Он је у међувремену пуштен из притвора а претходно су приведена још два секретара, у Грачаници и Драгашу. Акција је спроведена у више српских средина на Косову и Метохији.

Момо Дашић је одведен на саслушање, а председник општине Пећ Милош Димитријевић позван је да се у четвртак јави на информативни разговор у полицији, јавља дописник РТС-а.

Полиција је раније привела и секретаре републичког Црвеног крста у Грачаници и Драгашу, Свету Живића и Зећира Зурапија.

Живић је такође задржан на саслушању, док је Зурапи, из села Рапча код Драгаша, пуштен.

Полиција је у Грачаници и Драгашу одузела печате Црвеног крста и, у кућама приведених, запленила документа о социјално угроженим породицама.

Припадници РОСУ су током вечери били и у просторијама координатора Црвеног крста за Косово и Метохију у северном делу Косовске Митровице. Такође су упали и у зграду општине Обилић, у селу Племетина, одакле износе документацију. У овој акцији нема приведених.

Секретар Покрајинског Црвеног крста Драгиша Мурганић каже да је разлог претреса попис становништва који се врши ради израде социјалне карте, на основу које се утврђује коме треба хуманитарна помоћ.

извор РТС

 

You may also like...