Дрецун: Последњи покушај да се процесуирају злочини ОВК

Специјални суд за ратне злочине бивших високих официра Ослободилачке војске Косова је последњи покушај међународне заједнице да процесуира злочине које су припадници ОВК учинили над Србима и другим неалбанцима и Србија ће у том поступку помоћи, изјавио је данас председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Он је за Н1 рекао да је радна група, коју је основао скупштински одбор, прикупила све податке које имају наше надлежне службе у вези са ратним злочинима ОВК на Косову и да ће их ставити на располагање специјалном тужилаштву на Косову.

„Ми пре свега захтевамо кажњавање оних који су одговорни за ратне злочине без обзира на националност. Не сме да се врши дискриминација жртава и специјално тужилаштво је последњи покушај међународне заједнице да се на Косову процесуирају ти злочини“, рекао је Дрецун.

Он мисли да неће бити политичких притисака на рад тог тужилаштва и да ће на почетку бити подигнута једна велика оптужница, на којој ће се наћи кључни команданти ОВК.

Међутим, по његовим речима, проблем ће бити ако се на важне позиције у влади Косова након преговора, распореде управо они који би могли да се нађу на тој оптужници.

„Расплет који се може десити у политичком животу на Косову и Метохији је да се коалиција око Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја распореди на кључне позиције, а онда би специјално тужилаштво дошло у специфичну ситуацију, да ако подигне ту велику оптужницу, да се на њој нађу чланови владе, што може опет да доведе до дестабилизације“, рекао је Дрецун.

извор Нови магазин

 

You may also like...