Istraživanja o posledicama NATO bombardovanja

Dok se čeka formiranje nacionalne laboratorije čiji je cilj da otkrije posledice NATO bombardovanja, „Novosti“ navode da su slična istraživanja već rađena. Taj list navodi da su do sada obavljena dva velika istraživanja ali da ta istraživanja nisu dobila nikakav epilog. Naimeč čim bi se pojavili alarmantni podaci, sve je gurnuto pod tepih, navode „Večernje novosti“.

Prema navodima lista, jedno od tih istraživanja urađeno je odmah posle NATO bombardovanja Srbije 1999. Naime, na VMA u beogradu pokušalo je da se dođe do odgovora na pitanje koliko su vojnici i oficiri sa Kosova, kao i njihovi potomci izloženi riziku zbog kontakta sa osiromašenim uranijumom.

Stručkak sa VMA je za „Novosti“ rekao da je tada formiran i praćen uzorak od oko 2.000 vojnika, a ispitivanje je obuhvatilo i njihovu decu rođenu od 2000- 2004. koja se leče i kontrolišu u sistemu Vojno-medicinske akademije. Te dece je bilo 1752.
Takođe, kao kontrola uzet je uzorak dece koja su rođena ranije, tačnije njih 1.204, koji su rođeni u periodu od 1995. do 1999.

Kako navodi sagovornik „Novosti“, nakon pregleda medicinske dokumentacije dobijeni su alarmantnipodaci. Deca rođena za vreme NATO bombardovnja imala su učestale anomalije – endokrine i metaboličke bolesti, kao i maligne neoplazme.

Međutim, to istraživanje nije imalo nikakav epilog. Zvanično objašnjenje je bilo da broj ispitanih nije bio dovoljan za naučnu analizu, dok je nezvanično tadašnja vlast zaustavila istraživanje, navode dalje „Novosti“.
List još navodi i da je municija sa osiromašenim uranijom korišćena i prilikom bombardovanja sprskih snaga tokom rata u BiH, kao i da u tom slučaju postoji povezanost između korišćenja te municije i povećanog broja maligniteta.

izvor B92

 

You may also like...