Отворен Документационо-информациони центар у спомен-соби „Косметске жртве“

У спомен-соби „Косметске жртве“ у „Београђанки“ отворен је Документационо-информациони центар, чији је циљ прикупљање докумената о прогонима, страдањима и уништеној имовини лицима спрске, ромске и остале неалбанске националности, као и уништене верске и културно-историјске објекте на КиМ.

Центар је отворило Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, које је најавило да ће сва прикупљена документација послужити за подношење кривичних тужби против свих држава које су учествовале у НАТО агресији.

Министарка за популациону политику Славица Ђукић Дејановић је поручила да ће ова Влада Србије у оквиру свих ингеренција и закона чинити да се дође до истине, пошто је то право и обавеза сваког човека модерне цивилизације.

Поручила је да влада тражи процесуирање и кажњавање злочинаца.

Она је након обиласка спомен собе „Косметске жртве“ рекла да су могли још једном да се подсете колико бол нема границе, као и да је још интензивнији када нема правде.

„Морамо и ми у влади увек да се сећамо зла које је неправедно нането и цивилима и војницима и полицајцима. Видели сте сведочанства шта им се догодило и тај број од 2.501 жртве (закључно са Оливером Ивановићем) говори да су нам све жртве подједнако тешке“, нагласила је Ђукић Дејановић.

Како је рекла, ко осећа тај бол шаље поруку да се не сме догодити зло као током бомбардовања 1999. године.

извор РТС

 

 

You may also like...