Породице жртава са Косова и Метохије желе „Марш истине и правде“ до „Жуте куће“

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији затражило је од Кфора и Еулекса да им омогући „Марш истине и правде“ и безбедан пут од Мердара до „Жуте куће“ у Албанији, где су убијани киднаповани косметски Срби. У саопштењу се наводи да су том релацијом њихови најближи киднаповани, мучени, убијани, а да је циљ марша да се укаже на некажњене злочине почињене над Србима.

Из Удружења наводе да би учесници марша са собом понели и Српски зид плача „Косметске жртве“, који би на крају марша истакли испред зграде владе такозваног Косова.

– Ми, породице киднапованих и убијених на Косову и Метохији тражимо да Кфор и Еулекс обезбеде слободан и миран пролазак Марша истине и правде“, који ће ићи путем Ливадице-Приштина-Бондстил-Дреница-Метохија-„Жута кућа“-Тирана – истичу из Удружења.

У саопштењу се подсећа да је у Ливадицама код Подујева велики број Срба киднапован и убијен 1999., 2000. и 2001. године, а да су Кфор и Унмик до данас остали неми посматрачи злочина који су се десили.

Велики број Срба је, наводи се, отет у Приштини и околини и одведен у НАТО базу Бондстил, а велики број их је киднапован 1998. године (десет рудара копа „Белаћевац“, цивили из општине Ораховац), који су одвођени у логоре „Ликовац“ и „Малишево“ у Дреници.

Удружење подсећа да је на стотине Срба убијено на Метохији и широм Косова, а према тврдњама бившег хашког тужиоца Карле Дел Понте, 400 киднапованих Срба камионима је пребачено преко Црне Горе и Македоније у „Жуту кућу“ и логоре у Албанији.

извор  Блиц

You may also like...