Скуп поводом 2000. дана од обећања Приштине да формира ЗСО

Српска листа ће данас у 12.44 на платоу трга Браће Милић у Косовској Митровици одржати скуп поводом 2000. дана откако је Приштина преузела обавезу да формира Заједницу српских општина, а Европска унија то гарантовала својим потписом, саопштено је из Српске листе.

– Овим скупом желимо да покажемо да нисмо заборавни, али ни спремни да одустанемо од својих права која проистичу из Бриселског споразума – наводи се у саопштењу тим поводом.

Српска листа је такође у саопштењу упутила позив да се на миран и достојанствен начин пошаљу јасне поруке да, како су навели, “остајемо и опстајемо на овим просторима, и да нећемо дозволити да заборав прекрије споразум о Заједници српских општина, а нечињење Приштине остане правило”.

У среду, 10. октобра, биће 2.000 дана од када је у Бриселу потписан споразум којим је предвиђено формирање Заједнице српских општина (ЗСО) а резултата нема, чак председник Србије Александар Вучић наводи да Београд више ништа по том питању и не очекује.

Шест од 15 тачака споразума потписаног 19. априла 2013. године односи се управо на формриање ЗСО, која је како је Београд оценио била окосинца споразума.

Председник Александар Вучић рекао је у четвртак, на заједничкој конференцији за новинаре са известиоцем Европског парламетна Дејвидом Мекалистером, да ће и лично обележити тај дан.

– У среду, 10. октобра је 2.000 дана од како ЗСО није формирана, а то је била једна једина обавеза Приштине из брислеског договора – рекао је председник Србије, додајући да је Србија испунила све договоре, укључујући регионалну полицију на северу Косова, правосуђе, цивлину заштиту и договор о Телекому.

извор Телеграф

 

 

You may also like...