Срби протестују, у Приштини еуфорија уочи гласања о косовској војсци

Данас ће се на редовној седници косовског парламента наћи три нацрта закона: Закон о косовским безбедносним снагама, Закон о служби у косовским безбедносним снагама и Закон о министарству одбране. Реч је о решењима којима ће бити омогућена трансформација КБС у косовску војску. Срби очекују да ће им то отежати борбу за опстанак а улице Приштине окићене су америчким заставама.

Званични Београд и Срби на Космету противе се иницијативи Приштинских власти. Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да намера Приштине да формира војску није у складу ни са правом, нити са Резолуцијом 1244. Додао је да је дужност Кфора да ту војску распусти.
Најављено је да ће Вучић у наредна 72 сата обићи јединице у Копненој зони безбедности на простору југа Србије.
У Приштини и у другим срединама на КиМ је мирно, јавља дописник РТС-а. Ноћас је заседао Савет за безбедност у Приштини а разматрано је руковођење ситуацијом након гласања у парламенту.
Сва три закона су усвојена у октобру у првом читању уз подршку свих несрпских посланика. Они су тада напустили седницу наводећи да трансформација КБС није по закону и у интересу Срба.

Јуче се косовски председник Хашим Тачи појавио у униформи и извршио смотру јединица КБС.

извор РТС

You may also like...