За мање од месец дана на Косову почиње да ради суд и тужилаштво

За мање од месец дана на северу Косова треба да почну да раде суд и тужилаштво, то је договорено у Бриселу, на последњем састанку председника Србије Александра Вучића са Хашимом Тачијем. Судски савет Косова предузео је све техничке радње, обављен је пријем кандидата, а сада се ради на уређењу зграде суда у северном делу Косовске Митровице.

Седамнаести октобар је датум до којег Споразум о правосуђу Београда и Приштине треба да буде у потпуности примењен. Односи се на функционисање тужилаштва и Основног суда на северу Косова.

“Што се тиче судског и стручног кадра овог суда ми смо предузели све радње, усмено смо разговарали са свим кандидатима и они су изабрани, и само се чека именовање од стране председника Косова, а остаје још да се спроведу неке додатне тачке овог споразума”, каже извршни директор Судског савета Косова Шкељзен Малићи.

Оно што се за сада зна је да ће на основу споразума, укупно бити 163 судије и помоћног кадра.

Већина њих је српске националности. За функционалан рад правосуђа на северу Косова и Метохије, кажу да је потребно уходавање судија и тужилаца, јер постоји разлика између законских аката, по којима су до сада и по којима ће убудуће радити.

“Ми имамо, предмете у којима се може брже поступати, али, нажалост, то су предмети, кривични, прекршајни, где је наступила застарелост. У тим предметима ће судије и тужиоци моћи да поступају без посебне обуке, без заказивања суђења. Предмети су лаки за решавање, али су врло обимни и тим ће завршити један велики део посла, јер ће након тога моћи да се посвете предметима где су испуњени процесни услови да може да се поступа”, објашњава судија Јелена Кривокапић.

извор РТС

 

You may also like...