Ликовна колонија “Младен Поповић” ствара на отвореном

На шеталишту на тргу кнеза Лазара у Косовској Митровици сви посетиоци су имали прилику да уживају у аматерским уметничким фотографијама које су претходно изложене у галерији Факултета уметности, али и да се друже са учесницима ликовне колоније ”Младен Поповић” који су стварали на отвореном.

Зора Камбер, сликарка из Беле Цркве, сматра да је сликање на отвореном изванредна ствар зато што људи треба да виде и да се упознају са оним што сликари раде .

”Уцесници ликовних колонија треба да раде на отвореном макар један или два дана да се види на који начин настаје једно дело, а много уметника од нас имају добру концентарцију тако да их околина не омета”, рекла је Зора Камбер.

”Једно лепо искуство је сликати на отвореном, с обзиром да се код нас то до сада није практиковало, али је лепо да се митровачком грађанству и целом митровачком округу покаже да постоје људи који долазе годинама уназад у Косовску Митровицу и остваљају велика уметничка дела у наш град”, рекла је Ивана Марјановић, сликарка из Звечана и додала да у њеним делима доминирају различити стилови од потпуног реализма ка потпуној фигурацији и саме игре форми.

”Оно што смо до сада чули од наших суграђана су само похвале и нама као Културном центру је посебно драго што смо покренули један нови вид културног програма у Косовској Митровици”, рекао је директор Културног центра ”Драгица Жарковић” Миодраг Радомировић и додао да му је посебно драго што су ликовну колоније посетили и чланови Народне технике и уручили им скромне поклоне у виду кутија за пиће и накит које су сами направили.

Мики Пенков, уметник из Ниша, похвалио је рад Културног центра рекавши да оваква организација и новине постоје само у Београду и Нишу и сада у Косовској Митровици.

”Моја прва изложба била је у Косовској Митровици, у јужном делу града, живео сам у Призрену, ове просторе сматрам својом кућом, желео бих да похвалим организаторе”, рекао је Пенков и додао да је посебно срећан због геста Народне технике.

”Дошли смо на идеју да учесницима ликовне колоније ”Младен Поповић” поклонимо скромне поклоне које смо сами направили, а следећи пут ће бити више поклона”, рекао је Игор Ђурић из Народне технике.

23.  Сабор Културног стваралаштва Србије у Косовској Митровици посетио је и наш прослављени фудбалер Милош Красић који је рекао да је за наше просторе најбитније да се овакве културне манифестације одржавају у што већем броју , а посебно се захвалио организаторима на овој манифестацији.

извор РТВ Кис

 

You may also like...