Народно позориште у Приштини обележило 70 година постојања

Народно позориште у Приштини (са привременим седиштем у Грачаници) пре два дана  обележило је 70 година постојања. Народно позориште у Приштини за својих седамдесет година постојања неколико пута је мењало своју адресу. После бомбардовања 1999. године српска драма сели се из Приштине. Након више од 10 година мењања локација, од децембра 2014  ово позориште смештено је у грачанички Дом културе.

Прослава је обележена промоцијом монографије 70 година Народног позоришта  и отварањем изложбе посвећене историјату најстарије професионалне културне институције на Косову и Метохији.

Пртокол о сарадњи је потписан са Мoнбижу театром из Берлина, чиме је настављена дугогодишња сарадња.

Свечаној Академији присуствовали су најзначајније званице из културног и јавног живота. Повеље су добили: Град Приштина, Општина Грачаница, Епархија Рашко-призренска и Косовско- метохијска, Дом културе Грачаница,редитељи Небојшa Брадић, Маурици Фаре, Ненад Тодорвић, као и грачаничка публика.

Плакете су добили најзначајнији прваци драме у пензији : Анкица Миленковић, Угљеша Вујовић, али и активни глумци Дејан Цицмиловић и Александар Михајловић.

Прослава је облежена најзначајнијим догађајем због којег и позориште постоји, премијером представе „ЖЕНИДБА“ Н.В.Гогоља у режији Милана Караџића. У препуној сали публика је представу испратила овацијама.

 

извор РТВ Кис

You may also like...