“Страх и беда Трећег рајха” у режији Бобана Скерлића у четвртак у Звечану

У четвртак 15. фебруара 2018. године са почетком у 19:00 часова у Дом културе “Трепча” у Звечану имаћете прилику да погледате извођење Брехтовог комада „Страх и беда Трећег рајха“ у режији Бобана Скерлића.

Радња овог комада смештена је у период пре другог светског рата и говори о успону фашизма у Немачкој и свим његовим преживелим остацима у нашем добу, колико год да то аутору текста Бертолту Брехту није било ни на крај памети када га је писао.

Редитељ Скерлић је након премијере у Грачаници 6. децембра прошле године потврдио да је радња представе на одређен начин повезана са данашњицом и цивилизацијским кретањима.

“Нисмо се трудили да направимо некакву историјску аналогију већ смо се бавили стањем. Приказали смо шта се дешавало у домовима, на пијацама, трговима док су странке у Немачкој радиле свој посао. Порука коју комад шаље је да не смемо да жмуримо пред силама мрака и једино што можемо је да им се супротставимо”, навео је тада редитељ.

Изјаве сведока и новински чланци из године доласка на власт Адолфа Хитлера до анексије Аустрије 1938. послужили су као грађа за драмски текст Бертолта Брехта који заправо говори о животу и стању духа и свести немачког народа, о растућем нацизму, понижењу људског бића и околностима које до тога доводе. Ситуација у Европи, свету и у региону све више наликује оној из 1933. године, што Брехтову причу о Трећем рајху чини и данас актуелном и неопходном за постављање и представљање.

Комад је за потребе овог извођења у Народном позоришту у Приштини први пут на српски интегрално превео Бошко Милин.

У представи играју Александра Цуцић, Небојша Ђорђевић, Игор Дамњановић, Ивана Ковачевић, Бојан Стојчетовић, Милан Васић, Тамара Томановић и Аника Грујић. Сценограф је Горан Стојчетовић, костимограф Татјана Радишић, а музику је компоновао Миливоје Петровић, познатији као Мишко Плави.

 

извор РТВ Кис

 

 

You may also like...