Moj grad 28.03.2016

Dr Nebojša Srbljak, kardiolog iz Kosovske Mitrovice, o posledicama NATO bombardovanja. Svake godine beležimo porast broja obolelih od karcinoma za 25 odsto u odnosu na prethodnu.

UPOTREBOM osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja naneta je dugoročna šteta Srbiji i srpskom narodu. Jer, svake godine imamo porast broja obolelih za oko 25 odsto u odnosu na prethodnu. U prilog ovoj činjenici govore brojke na primeru obolelih u Kosovskoj Mitrovici, gde je 2011. registrovano njih 185, sledeće 225, a 2013. 250. Zato su se naše sumorne prognoze, izrečene još 2002, da će upotreba osiromašenog uranijuma tokom agresije Zapadne vojne alijanse na SRJ izazvati epidemiju malignih oboljenja, ispostavile tačnim.

Ovim rečima dr Nebojša Srbljak, kardiolog u ZC u Kosovskoj Mitrovici i osnivač NVO “Milosrdni anđeo” koja se bavi podacima o broju obolelih od maligniteta na KiM, objašnjava za “Novosti” da su “oni koji su koristili osiromašeni uranijum morali da znaju kakve posledice izaziva”. Naš sagovornik naglašava da studija njegove organizacije, koja obuhvata period od dve godine pre i dve godine posle bombardovanja, jasno pokazuje da je porast broja obolelih od malignih bolesti posledica radioaktivnosti, a ne stresa i drugih loših životnih navika.

– Setimo se primera Italije koja je obelodanila da su njihovi vojnici, koji su boravili na Kosmetu, ozračeni i da je povećan broj hematoloških oboljenja direktna posledica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom – kaže dr Srbljak. – Upravo italijanski vojnici u sastavu Kfora bili su raspoređeni tamo gde je najviše upotrebljavanja municija sa osiromašenim uranijumom, u Peći, Đakovici, na Košarama. Njihove porodice, koliko je meni poznato, dobile su odštetu.

Izvor Vecernje Novosti

Zaposleni i studenti na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici zahtevaju smenu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića zbog njegovog predloga da Vlada Srbije ukine svih 10 fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je juče. Danas se oglasila vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštenjem u kome kaže da Vlada Srbije nikada neće dozvoliti gašenje ili smanjenje Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a u međuvremenu je Studentski parlament Univerziteta u Prištini saopštio da “nije učestvovao u pisanju bilo kakvih saopštenja navodnih zaposlenih, studenata i profesora Univerziteta”, naglašavajući da čvrsto veruje u dobre namere Kancelarije za Kosovo i Metohiju i njenog direktora Marka Đurića.

Izvor RTV

Kulturni centar Dragica Zarkovic organizuje monodramu *MILUNKA*
Ispovest heroine srpskih oslobodilackih ratova Milunke Savic u
interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorista – Vesne Stankovic.
U sredu  30.marta  sa  pocetkom  u  19 sati u sali Mitrovackog
dvora.Ulaznice  po ceni od  250,00 dinara bice u prodaji u
ponedeljak,utorak i sredu  od  9  do 15 sati  u Gradskoj biblioteci ”Vuk Karadzic” ,a  u sredu  od  15,00 do  pocetka predstave u Mitrovackom dvoru. Pokrovitelj je Privremeni organ  Opstine Kosovska Miyrovica

 

Povodom stogodišnjice Velikog rata.

 

“Milunka ”

 

glumi: Vesna Stankovic

rezija: Petar Stanojlovic

tekst: Vesna Stankovic

 

 

Ispovest heroine Srpskih oslobodilackih ratova Milunke Savic u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorista – Vesne Stankovic.

 

Izvor RTV Kiss

 

You may also like...