Вести 21.03.2017.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће 31. маја када му истиче председнички мандат поднети захтев за одлазак у пензију, али је навео да то не значи да се неће бавити политиком.

Николић је за данашњи Курир рекао да још није извагао нити се договорао да ли ће и коју функцију добити после мандата, али да је једино сигурно да му “пензија не гине”.

“Испунио сам све услове за пензију, једино ме још функција држи. Поднећу захтев већ 31. маја, чим ми истекне мандат. Имам 65 година и 45 година стажа цео живот радим, изузев периода служења војног рока”, рекао је Николић.

извор Бета

Шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да Србија у Брисел шаље још једну преговарачку позицију из области интелектуалне својине.

Тања Мишчевић је рекла да је ту преговарачку позицију потврдио скупштински Одбор за ЕУ интеграције.

“Увећава се број поглавља за које смо спремни да отворимо”, рекла је Мишчевићева на скупу посвећеном социјалном дијалогу.

Заштитом интелектуалне својине бави се поглавље седам.

извор РТС

Поновљени судски процес против лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, који је оптужен за ратне злочине на Косову 1999. године, почеће у петак, 24. марта, у Основном суду у Косовској Митровици, наводи “Политика”.

Према речима адвоката Ивановићеве одбране Љубомира Пантовића, на припремном рочишту пред међународним судским већем коме председава Роксана Комша, уводно излагање изнеће тужилац Ромуло Матеуш и чланови одбране лидера ГИ СДП, без саслушавање сведока и извођења нових доказа.

извор РТС

Немачки политичар Дејвид Макалистер (ЦДУ), шеф Одбора за спољнополитичке послове у Европском парламенту, упозорио је на Балкан као осетљиво подручје, где свој утицај истовремено желе да остваре Русија, Турска, Кина, Саудијска Арабија и Катар.

“Балкан је врло осетљиво подручје где у најкраћем времену могу поново оживети сукоби”, казао је Макалистер за немачки Велт, пренео је сарајевски портал Кликс.

извор РТС

Још један затворски чувар подлегао је повредама добијеним у нередима који су избили у затвору у Гватемали, чиме је број жртава повећан на три, саопштили су данас званичници.
Председник Гватемале Џими Моралес навео је на друштвеној мрежи Твитер да су четири таоца спасена у понедељак, али је полиција после тога саопштила да је један од њих преминуо у болници.

Два затворска чувара погинула су у понедељак пошто су избили нереди у затвору за малолетнике и пунолетне особе у Сан Хосе Пинули, око 20 километара источно од главног града Гватемале, а неколико људи је повредјено.

извор Бета

Спорт

Финална утакмица фудбалског Купа Србије одиграће се 27. маја на стадиону “Карађорђе” у Новом Саду, одлучено је данас на седници Одбора за хитна питања ФШ.

Биће то први пут у историји да се финална утакмица масовнијег такмичења игра у Новом Саду.

извор Танјуг

 

Фудбалски савез Србије одлучио је да од наредне сезоне смањи број странаца у Суперлиги са шест на четири.

Одлука је донета на Одбору за хитна питања ФШ на данашњој седници на иницијативу председника ФСС Славише Кокезе.

Извор Танјуг

Време

У Србији у уторак претежно сунчано и топло уз слаб јужни и југоисточни ветар који ће после подне и увече на истоку бити у појачању. Јутарња температура од 5 до 11 , највиша дневна од 20 до 25 степени.

извор РТС

 

 

 

 

jutarnje vesti za 21.03.2017.

You may also like...