Вести за 07.02.2018. године

Председник Србије Алексанадар Вучић рекао је да 2025. година, која се помиње у Стратегији о проширењу ЕУ, није гаранција, али је важан подстрек грађанима и признање да смо урадили битне ствари и да смо са људима из Европске комисије учинили много значајног. Вучић је нагласио да пред Србијом нису лаке препреке и мада су оне као Хималаји, „не бисмо били први који су се попели на Монт Еверест“. Први пут Србија је добила индикативан временски оквир за приступање ЕУ и зато може и треба да искористи ову прилику, рекао је Јоханес Хан.

Обраћајући се новинарима након разговора са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, на заједничкој конференцији за новинаре, Александар Вучић је указао да су, међутим, у односу на четири земље и једну територију пред Србијом најтежи задаци.

извор РТС

У Србији нема довољно квалитетних школа и предавача за преквалификације у ИТ сектору, а тржиште показује потребу за обучавање 3.000 кандидата за ту област, изјавила је премијерка Ана Брнабић која је обишла полазнике другог циклуса преквалификација у Београдском институту за технологије.

Ана Брнабић је навела да је другом фазом преквалификација у ИТ сектору обухваћено 700 полазника уместо 900, како је раније најављено, али да ће чим се створе капацитети почети обука и за преосталих 200 кандидата.

извор РТС

Министар одбране и министар унутрашњих послова Александар Вулин и Небојша Стефановић разговарали су у Дому Војске Србије са члановима удружења пензионера која сарађују са два министарства, на тему даљег развоја и унапређења међусобне сарадње.

Према речима министра Вулина, Министарство одбране не дели своје припаднике на активне и пензионисне.

Ко год је једном био припадник Војске Србије, ко год је једном био у Министарству одбране, он то остаје заувек и ми заувек бринемо о њему. Наш систем води рачуна о безбедности сваког грађанина наше земље, али води рачуна о сигурности и бољитку сваког нашег припадника. Зато нам је положај наших пензионера веома значајан, баш као што нам је значајан и положај њихових породица“, рекао је Вулин.

извор РТС

Ситуација на Косову и Метохији тема је на седници Савета безбедности. Пред амбасадорима је извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду Унмика.

Убиство Оливера Ивановића је безуман терористички чин, рекао је Дачић, додајући да је Србија упутила писмо УНМИК-у и Еулексу тражећи учешће у истрази о овом убиству. „Три недеље након убиства немамо никакве информације о том догађају“, рекао је Дачић.

Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић рекао је да Србија четири и по године стрпљиво чека да Приштина испуни обавезе преузете Бриселским споразумом. „Србија је са своје стране у доброј мери испунила преузете обавезе… Поставља се питање да ли неки будући договори имају смисла“.

извор РТС

Командант здружених снага НАТО-а у Напуљу, адмирал Џејмс Фого, рекао је да иако Србија не жели да се придружи НАТО-у, међусобна сарадња је јака и стабилна. Додао је да председник Србије Александар Вучић предводи европске интеграције и сарадњу са НАТО-ом, те да му жели успех у томе.

Фого је, у интервјуу порталу Јуропијен Вестерн Балканс и Танјугу, истакао да је питање присуства НАТО трупа на Косову и Метохији током 2018. и у блиској будућности политичко питање, а тамо се тренутно налази око 4.000 војника, који су способни да осигурају безбедност и сигурност.

извор РТС

Регион

Члан Председништва БиХ Младен Иванић је оценио да доношење Стратегије проширења Европске уније на Западни Балкан представља изузетно значајан догађај, али да то када ће БиХ бити део Уније зависи искључиво од домаћих политичара.

Иванић је рекао да је и раније тврдио да последње ствари које се догађају у Европској унији показују да је, можда први пут у дугом низу година, Европска унија постала озбиљна кад је почела да говори о проширењу на западни део Балкана.

извор РТС

Спорт

Женска тениска репрезентација Србије победила је Бугарску 2:1 у првом колу ФЕД купа Европ-афричке зоне у Талину.

Након што је Србија водила 2:0 тријумфом Олге Даниловић над Исабелом Шиниковом 6:3, 6:7 (3:7), 7:6 (8:6) и Дејане Радановић над Викторијом Томовом 6:3, 6:4, Бугарска је једини поен остварила у дублу јер су Петја Аршинкова и Јулија Терзијска биле боље од Даниловић и Радановић 6:3, 7:6 (8:6).

извор Танјуг

Одбојкашка репрезентација Србије такмичење у новоформираној Лиги нација почиње на домаћем терену у Краљеву, где ће јој од 25. до 27. маја ривали бити Бразил, Италија и Немачка, саопштио је ОШ.

Такмичење које је наследило Светску лигу Србија наставља од 1. до 3. јуна у Софији против Бугарске, Русије и Аустралије, а потом следи пут у Француску (8-10. јун) и мечеви са домаћином, Аргентином и Корејом.

извор Танјуг

Време

Умерено облачно, у већем делу топло и ветровито.

Понегде слаба краткотрајна киша. Увече јачање падавина прво на југу и југозападу, а током ноћи и у осталим крајевима. На вишим планинама снег. Јутарња температура од нуле до 5 степени, највиша дневна од 6 у Тимочкој Крајини до 14 на западу и југоистоку Србије.

извор РТС

 

 

You may also like...