Вести за 13.02.2018. године

Председник Србије Александар Вучић, који на позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић борави у Хрватској, други дан посете посвећује Србима који живе у тој земљи. На почетку дана посета Вргинмосту и разговор са мештанима.

Дошао сам да бисмо направили боље односе између Србије и Хрватске, где бисмо се међусобно поштовали, поручио је Вучић у обраћању мештанима у Дому културе у Вргинмосту.

извор РТС

У склопу посете делегације Србије на челу са председником Александром Вучићем, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са хрватским колегама о јачању сарадње на спровођењу програма прекограничне сарадње између Хрватске и Србије, као и Интеррег програма транснационалне сарадње у Дунавском и Јадранско-јонском региону који се финансирају из ИПА средстава Европске уније.

Договорен је наставак успешне сарадње на заједничким пројектима прекограничне сарадње кроз одрживи развој пограничних општина, повећање могућности запошљавања, промоцију биодиверзитета, очување културног наслеђа, као и кроз проширивање и унапређење одрживог туризма на корист оба народа и грађана пограничних подручја, саопштило је Министарство.

извор РТС

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је за РТС да Срби у Вргинмосту имају бројне проблеме: лоши су путеви, нема струје, водовода, а највећи проблем је незапосленост.

Пре рата деведесетих Срби су били већинско становништво у Вргинмосту, али велики број њих је током акције “Олуја” протеран. Многи су се сада вратили и од око 3.000 становника 80 одсто су Срби, рекао је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта за РТС.

 

“Нажалост, иако 16 година постоји закон који гарантује запошљавање Срба у државним институцијама и предузећима, то у пракси није случај. У полицијској станици од 60 службеника само су два Србина, а требало би да их је бар 40, у основној школи ради само њих двоје или троје, а у предузећима попут електропривреде, шума их и нема. Последњих седам, осам година у Вргинмосту бележимо исељавање Срба у треће земље”, рекао је Линта.

извор РТС

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је поводом данашњег сусрета председника Србије Александра Вучића и хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић у Загребу, да је Вучић први званичник у региону који промовише мир и стабилност на Западном Балкану.

“Мислим да је његова посета Хрватској добра прилика да Република Српска, Србија и Хрватска успоставе неке нове релације, те да у том погледу Вучић у Загребу релевантно и легитимно говори у име српског народа”, рекао је Додик, преноси РТРС.

извор РТС

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, данас ће посетити Ниш и Алексинац, где ће разговарати са челницима локалних самоуправа.

Такође, Фабрици ће обићи пројекте које је финансирала Европска унија у Нишу и пројекте у Алексинцу које ЕУ реализује у партнерству са Владом Швајцарске.

Амбасадор Фабрици ће се у Алексинацу састати са председником општине Ненадом Станковићем и присуствовати презентацији географског информационог система (ГИС), алата који омогућава општинама да прикупљају, обрађују и управљају просторним подацима и тако боље планирају развој, доносе одлуке и привлаче потенцијалне инвеститоре.

извор Б92

Египатске снаге безбедности убиле су 10 екстремиста у размени ватре и ухапсиле 400 осумњичених, укључујући иностране борце, у операцији сламања исламиста на Синају, саопштила је данас египатска војска.

У најновијој офанзиви снага безбедности укупно је до сада убијено 38 екстремиста, пренела је агенција Ројтерс

Велика војна операција, у којој учествују и војска и полиција, започела је у петак, а циљ је уништење “терористичких и криминалних елемената и организација” широм Египта, рекао је портпарол војске.

извор РТС

Спорт

Српски скијаш Марко Вукићевић завршио је као 25. у алпској комбинацији (спуст и слалом) на Зимским олимпијским играма у Пјончангу, док је Марко Стевовић остао без пласмана јер је погодио капију.

Након што су се побољшали временски услови српски такмичари први пут су наступили у Пјончангу, Вукићевић је прву трку у спусту завршио у времену 1:21.31 минута, а спуст 50,43 секунде, што му је донело укупно 25. место са 5,22 секунде заостатка за победником Аустријанцем Марселом Хиршером, док су друго и треће место заузели Французи Алексис Пинтуро и Виктор Муфа-Жанде.

извор Танјуг

Српски репрезентативац у нордијском скијању Дамир Растић освојио је данас 76. место у квалификацијама у крос кантри спринту на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу.

Он је забележио резултат 3:50,65 минута, што је за 42,11 секунди слабије од првопласираног Ристоматија Хаколе из Финске.

извор Танјуг

Време

На северозападу, западу и на планинама падаће снег, у осталим пределима местимично киша и суснежица.

После подне и увече киша ће прећи у снег и у осталим пределима уз формирање снежног покривача. Највиша дневна температура од 1 до 8 степени. У Банату ветровито.

извор РТС

 

 

You may also like...