Данас се обележава Светски дан борбе против сиде

Поводом Светског дан борбе против сиде, 1. децембра, Градски завод за јавно здравље Београда је позвао градјане на бесплатно тестирање на ХИВ од 8.00 до 18.00 часова, под паролом „Тестирај се на ХИВ, јер је важно да знаш“.

Амбасадор САД у Београду Кајл Скот ће у 9.00 посетити Војномедицинску академију и потписати протокол о донацији САД за превенцију и контролу ХИВ/АИДС у Војсци Србије.

Први пут ће бити омогућено бесплатно тестирање тражилаца азила и миграната у центрима за смештај, у сарадњи с Комесеријатом за избеглице

Унија организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ/АИДС-ом организоваће бесплатно тестирање и саветовање на Академском платоу, испред Филозофског факултета, од 9.00 до 12.00, а испред Палате „Србија“ од 13.00 до 16.00 часова.

Бесплатног анонимног и добровољног тестирања на вирус ХИВ биће и у Смедереву, у Имунолошкој лабораторији болнице „Свети лука“ од 8.00 до 18.00 часова.

Београдска општина Раковица је најавила да се градјанима делити презервативе и едукативни материјал.

Наченик Службе за полно преносиве инфекције Градског завода Београда за кожне и венеричне болести, Милан Бјекић ће поводом Светског дана борбе против АИДС одржати предавање у Студентском културном центру Београд од 18.00 часова.

Ове године биће одржано и тестирање и едукација затвореника у 15 Управа за извршење кривичних санкција у Србији.

По подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, од 1985. године до 20. новембра ове године у Србији је регистровано 3.585 особа инфицираних ХИВ-ом, од чега је 1.105 умрло.

Агенција Уједињених нација за сиду (УНАИДС) саопштила је да се сваких 17 секунди неко у свету зарази вирусом ХИВ-а, а да је од почетка епидемије, која је проглашене 1981. године, од сиде умрло 35 милиона људи.

Светски дан борбе против сиде обележава се 1. децембра од 1988. године, као прилика да људи широм света искажу подршку суградјанима који живе са ХИВ/АИДС-ом и да се сете оних који су умрли.

извор Бета

You may also like...