Kancelarije za Kosovo i Metohiju obeležava desetu godišnjicu martovskog pogroma

Kancelarije za Kosovo i Metohiju obeležava desetu godišnjicu martovskog pogroma
Povodom obeležavanja desete godišnjice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije organizuje niz aktivnosti putem kojih želi da podseti domaću i svetsku javnost na zločin koji je 17. i 18. marta 2004. godine počinjen nad srpskim i nealbanskim narodom. Sve akcije u Srbiji i inostranstvu odvijaće se pod sloganom „Pogrom – deset godina kasnije“.
U organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u ponedeljak 17. marta u 13:00 sati, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biće održana Svečana akademija „Pogrom – deset godina kasnije“. U okviru Akademije nastupiće i glumci i hor Narodnog pozorišta. Prisutnima će obratiti ministar Aleksandar Vulin, patrijarh srpski, gospodin Irinej, predsednik Skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović i predstavnik Društva prijateljstva Izrael-Srbija iz Tel Aviva.
Nakon Svečane akademije u 14:30 časova u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u okviru programa obeležavanja desete godišnjice pogroma nad srpskim narodom, istorijom i kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji, na Pravnom fakultetu u Beogradu biće otvorena izložba radova dece sa AP Kosovo i Metohija, na temu „Ukradeno detinjstvo“

Istoga dana, na Pravnom fakultetu u Beogradu, u 19:00 časova najavljena je tribina posvećena pogromu.

U ponedeljak 17. marta 2014. godine u svim osnovnim i srednjim školama planirano je održavanje školskog časa posvećenog martovskom pogromu 2004. godine. Ovu akciju, na inicijativu Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, sprovodi Ministarstvo prosvete Republike Srbije.
Sećanje na poslednji pogrom u Evropi biće obeleženo i nizom manifestacija na Kosovu i Metohiji.
Izvor Rtv Kiss

You may also like...