Vučič završio posetu Kosmetu

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je danas da su bombu na sportsku halu u Zubinom Potok noćas bacili Srbi i poručio im – da će se boriti i za njih i njihove porodice, te da im želi da budu srećniji i zadovoljniji nego danas.

„Neka je Bogom prosto Srbima koji su bacili bombu“, rekao je Vučić na predizbornoj konvenciji SNS-a u Zubinom Potoku“.

Premijer je poručio građanima i rudarima Trepče u pogonu flotacija u Leposaviću da će se Srbija svim političkim sredstvima boriti da sačuva rudarski kombinat Trepča i njihova radna mesta.

„Trepča je kičma opstanka srpskog naroda na severu Kosova“, rekao je Vučić, tokom posete pogonu flotacije u Trepči, propraćen ovacijama i uzvicima „Trepča je Srbija“.

Premijera je u Leposaviću, prema procenama njegovog obezbeđenja, dočekalo oko 4.000 građana i rudara sa srpskim zastavama.

Povodom vesti o bačenoj bombi noćas na halu u Zubinom potoku, Vučić je poručio onima koji su, kako je rekao, pokušali da ga zaplaše bombama i pucnjima da samo jaka Srbija može da zaštiti svoje interese na Kosovu.

„Svoje interese možemo da zaštitimo samo ako imamo prijatelje i u Briselu, i u Berlinu i u Moskvi, kazao je Vučić i istakao da treba stvari rešavati političkim načinima, a ne poput nekih koji bi, kako se izrazio, sve „sekli“.

Vučić je rekao da su Srbi na Kosovu deo iste države Srbije i da nema nikakve razlike u odnosu prema njima.

„Učinićemo sve da vaš život ovde bude što bolji“, kazao je Vučić i dodao da je u interesu Srbije da se očuvaju radna mesta u Trepči i da će Srbija na tome insistirati i na pregovorima u Briselu.

 

Premijer je naveo da neki pokušavaju da zakonom Trepču pretvore u javnu svojinu takozvane Republike Kosovo, ali da će se Srbija svim političkim sredstvima boriti protiv toga.

„Zna se ko je ovo gradio i ko ovde radi“, rekao je Vučić i dodao da „narod na Kosovu nikad neće biti ostavljen ni zaboravljen“.

On je najavio da će, kao što je i u Srbiji započeo obilazak škola i bolnica, to isto učiniti i na Kosovu, jer kako je objasnio, cilj je da deca na Kosovu imaju iste uslove kao i ona u ostatku Srbije.

 

 

Vučić će danas, posle obilaska rudarskog kombinata Trepča, posetiti manastir Banjska i Kosovsku Mitrovicu.

Poseta premijera sportskoj hali u Zubinom potoku, na koju je noćas bačena bomba, nije otkazana i on bi tamo trebalo da se obrati građanima u 15.00 sati.

VUČIĆ: NE VERUJEM DA ĆE NAPADAČI IZ ZUBINOG POTOKA BITI PRONAĐENI

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u incidentu u Zubinom Potoku, prema dosadašnjim saznanjima, učestvovala tri napadača za kojima se traga i da slučaj prepušta istražnim organima, iako ne veruje da će napadači biti pronađeni.

On je kazao da će uprkos incidentu u sportskoj hali u Zubinom Potoku, gde je bačena bomba, u 15.00 sati biti održan miting Srpske napredne stranke i da će njegova poseta Kosovu biti nastavljena po planu.

 

„Nisam od oni koji cmizdre, plaču i kukaju i cela poseta će teći kako je i planirano“, rekao je Vučić novinarima nakon posete manastiru Banjska.

On je naveo da je u trenuku eksplozije, „kada je bačena bomba M75“, u hali bilo 11 ljudi koji su postavljali binu.

„Ako su imali nešto protiv mene, šta su im skrivili ti ljudi“, upitao je Vučić.

On je dodao da se i dalje zalaže za to da se sa Prištinom sve rešava razgovorima i da Srbija neće postavljati nikakve ultimatume i dodao da od Prištine očekuje da ispuni svoje obaveze i pridržava se svega što je potpisano, pa i u slučaju Zajednice srpskih opština.

Upitan o inauguraciji predsednika Kosova Hašima Tačija i eventualnom priznanju Kosova, Vučić je rekao da se to neće desiti dok je on premijer, iako će predstojeći izbori to možda i omogućiti, ali da on ipak ne polaže nade u to.

On je u manastiru Banjska razgovarao sa episkopom bačko-prizrenskim Teodosijem i najavio da će Vlada Srbije nastaviti podršku tom manastiru, njegovoj obnovi, ali i generalno razvoju ekonomije na Kosovu.

 

Vučić je najavio otvaranje fabrike baterija i akumulatora u Zvečanu, koja bi trebalo da zaposli više od 200 ljudi, kao i otvaranje kompleksa Rajska Banja, lečilišta u blizini samog mesta Banjska, kao i druge razvojne projekte.

Episkop Teodosije izrazio je zahvalnost i rekao da je pomoć Vlade Srbije izuzetno značajna i da je veća nego u ranijem periodu.

„Bez podrške Vlade i države ne bismo opstali“, kazao je Teodosije.

Mesta koja obilazi premijer, pa i sama Banjska oblepljena su plakatima sa porukom „Predsedniče Vlade dobro došao na srpski Kosmet“.

You may also like...