U Kosovskoj Mitrovici obelezeno 15 godina od bombardovanja

U Kosovskoj Mitrovici obelezeno 15 godina od bombardovanja

Predstavnici institucija lokalne samouprave Kosovske Mitrovice i Zvečana I Društva srpsko – ruskog prijateljstva danas su polaganjem venaca na Spomenik Istine, kod glavnog Ibarskog mosta, I na Trgu Braće Milić u Kosovskoj Mitrovici obeležili 15. godišnjicu NATO bombardovanja. Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da su posledice NATO bombardovanja prisutne i danas, da je dosta obolelih od karcinoma i drugih bolesti, a da se to bombardovanje pokazalo kao neosnovano.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Vaso Jelić, istakao  je da je sve što se dogodilo tokom bombardovanja 1999.godine nešto što se nikada ne sme zaboraviti.
Potpredsednik Drustva srpsko – ruskog prijateljstva Veroljub Petronić  podsetio je na poginule pripadnike Vojske Jugoslavije I policije I posebno na  pilota pukovnika  Životu Đurića iz Despotovca kod Paraćina, koji nije poreklom s Kosova i nikada nije bio na Kosovu, a on je prvi poginuli pilot koji je branio nebo Kosova.
Spomenik  Istine u Kosovskoj Mitrovici  posvećen je  poginulima u NATO-bombradovanju i žrtvama Oslobodilačke vojske Kosova.  Na spomeniku, visokom šest metara, sa kupolom na kojoj je krst sa četiri ikone Belog anđela, ispisana su imena 194 žrtve iz kosovsko-mitrovačkog okruga.  Takođe, ostavljena su mesta i za imena 39 kidnapovanih i nestalih čije sudbine još nisu rasvetljene.
Trg “Braca Milić”, u blizini mosta na Ibru dobio je  naziv po dvojici Mitrovčana koji su poginuli tokom vazdušne intervencije NATO na SRJ, 1999. godine.

Blizanci Srđan i Boban  Milić  bili  su pripadnici Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije.Poginuli su u aprilu 1999. godine, u razmaku od samo deset dana, jedan od nagazne mine, a drugi u bombardovanju.
Izvor Rtv Kiss

slika: https://www.facebook.com/kosovskamitrovica028

You may also like...