Новица Соврлић освојио награду „Златни Oрфеј“

У оквиру 22. Мајских сусрета писаца из дијаспоре и Србије, одржаних у Франкфурту, награда „Златни Орфеј“ уручена је Новици Соврлићу из Косовске Митровице. „Сребрни Орфеј“ припао је Горану Мракићу из Темишвара, а бронзано признање остаје у Франкфурту, у поседу Александра Саше Јовановића.

Мајски сусрети су одржани од 12. до 14. маја уз учешће књижевних стваралаца из Немачке, Аустрије, Румуније, Републике Српске, Француске, Швајцарске, Турске и Србије. На централном догађају „Мајска песничка ноћ“ додељена су признања за науспешенија поетска остварења Соврлићу, Мракићу и Јовановићу.

Први пут уручен је и „Бамби Орфеј“ за најлепшу песму намењену деци, а лауреат је Бањалучанин Миладин Берић, саопштило је Удружење књижевника Србије. Одлуке је донео жири у саставу: Срђан Мијалковић из Беча, Александар Чотрић из Београда и Александар Урошевић из Франкфурта.

На књижевној вечери, одржаној у културном центру „Залабу“, књижевници Славици Мастикоса Панзаловић уручена је „Златна значка“, признање Културно-просветне заједнице Србије и Министарства спољних послова Србије, док је Љубиша Симић постао лауреат Повеље Интерпарламентарсне скупштине православља, организације која окупља посланике из 27 земаља. Ова одличја уручио им је књижевник и народни посланик у Скупштини Србије Александар Чотрић.

„Мајски сусрети писаца“ отворени су 12. маја у Генералном конзулату Србије поздравним речима генералног конзула Александре Ђорђевић, посланика Александра Чотрића и председника Удружења писаца „Седмица“ Љубише Симића.

Манифестација је закључена 14. маја у храму Васкрсења Христовог у Франкфурту, представљањем песничке збирке „Гавранов пољубац“ Новице Соврлића, књижевника из Косовске Митровице и председника Друштва писаца Косова и Метохије. Тродневну манифестацију у част писане речи организовало је Удружење писаца „Седмица“ из Франкфурта.

извор РТВ

 

 

You may also like...