У петак одржана пројекција филма Доњецка Вратарница

У петак 5. априла у Митровачком двору одржана је пројекција филма ”Доњецка Вратарница” у Митровачком двору. Документарни филм Наталије Батрајеве „Доњецка Вратарница“, који је у понедељак, 25. марта, приказан у Руском дому у Београду одлично показује да су судбине несрећних људи који се нађу у ратном вихору сличне, а често и исте. За међународну премијеру филма није случајно изабрана Србија.

Ово је прича о манастиру Иверске Богородице, који се нашао на првој линији борбе у Доњецку, поред ког су се водиле најжешће борбе. Ауторка је три ратне године провела тамо и снимила овај документарни филм, који је одмах добио све најпрестижније награде у Русији.

Посетиоци су били пуни утисака после филма, с обзиром да су људи са ових простора проживели сличне ствари.

”Веома емотивно, одавно је требао да се направи овакав филм и надам се да ће овај филм свет видети, јер истина треба да се сазна каква год она била”, био је један од утисака присутних.

”Ово је 12. приказивање филма у Србији и није случајно што се филм сада приказује с обзиром да се ове године обележава 20 година од НАТО агресије”, истакла је Наталија Батрајева и додала да је њена жеља да овај филм види што више људи на територији КиМ јер до сада је пројекција организована само у Косовској Митровици затим следи приказивање у Грачаници и у Ранилугу па је овом приликом и апеловала и на остале краје КиМ.

Пројекција филма је одржана у организацији Културног центра ”Драгица Жарковић” и Привременог органа Oпштине Косовска Митровица.

извор РТВ Кис

You may also like...