Данас и сутра се одржава међународна конференција „Вакцине- јуче, данас, сутра“

У Београду се данас и сутра одржава међународна конференција „Вакцине – јуче, данас, сутра“.

И док је у једном округу америчке државе Њујорк проглашено ванредно стање због једне од највећих епидемија малих богиња у последњих неколико деценија, у Србији је у јануару и фебруару пријављен по један случај малих богиња, а у марту ниједан.

Ипак, иако нема емидемије, на тежи начин у претходних годину и по дана схватили смо значај вакцинације, јер имали смо 15 смртних исхода.

Доктор Срђа Јанковић, имунолог са Дечје клинике у Тиршовој наглашава да ако не буде постигнуто оних 95 одсто за колективну заштиту, може се очекивати да епидемије буде још.

Поверње у научну медицину, а посебно у вакцинацију је на веома ниском нивоу, каже доктор Јанковић и напомиње да је добро што се одржавају научни скупови на којима се може дискутовати на стручном нивоу.

Наводи да родитеље највише брине безбедност и квалитет вакцина и да ли су оне повезане са неким болестима, као што је била прича са аутизмом, што је оповргнуто.

Према његовим речима, постоје хипотезе да вакцина може да доведе до оболевања од неких болести, али те хипотезе нису утемељене.

извор РТС

You may also like...