Канцеларија за КиМ осуђује вандалски напад на цркву Свете Петке и пљачку у сели код Пећи

Вандалски напад на цркву Свете Петке у Сувом Долу и пљачка у селу Брестовик код Пећи, у којем живе повратници, још један је доказ да одговорнима у привременим институцијама у Приштини уопште није стало до заштите Срба и њихових светиња.

Црква Свете Петке у мултиетничком насељу у северном делу Косовске Митровице обијена је, опљачкана и разлупана други пут за два месеца, без познатог и санкционисаног починиоца, што речито говори о томе шта приштинска администрација мисли о сакралним објектима СПЦ на КиМ, док се упорно упиње и на све начине покушава да постане чланица УНЕСКО, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Крађа и обијање куће српског повратника у Брестовику, која су ко зна који пут извршила „непозната лица“, директан је притисак на Србе на целом Косову и Метохији, угрожавање њихових елементарних људских права са очитом намером да се претњама, пљачком, притисцима, монтираним оптужницама заувек отерају са својих огњишта и да не помишљају да се икада врате на своју дедовину.

И тиме привремена администрација у Приштини недвосмислено показује и свима шаље поруку да јој до суживота и дијалога није уоште стало, нити до мирног, компромисног и одрживог решења, додато је у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује овакве и сличне нападе на Србе и СПЦ на Косову и Метохији, којих је и према подацима Стејт департмента у прошлој години било више од сто, и позива међународну заједницу и њене релевантне институције на КиМ да коначно реагују и зауставе дивљање и антицивилизацијско понашање албанских екстремиста и појединих политичких представника Приштине, које је непримерено било где у свету у 21. веку, а посебно на тлу Европе.

извор РТВ Кис

 

You may also like...