Ђурић се састао са чешком изасланицом за Западни Балкан

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се са специјалном изасланицом за Западни Балкан министра спољних послова Чешке Јањином Хржебичковом.

Марко Ђурић је представницу чешког Министарства спољних послова упознао са положајем српског народа на Косову и Метохији и стањем дијалога Београда и Приштине, изразивши очекивање да ће се Чешка, као чланица ЕУ, придружити напорима да се подрже настојања за постизање компромисног решења за јужну српску покрајину, наведено је у саопштењу.

Информишући саговорницу о низу једностраних потеза којим је Приштина протеклих месеци систематски рушила дијалог и опструирала све напоре да се поново седне за преговарачки сто, Ђурић је нагласио да је укидање противправних и антицивилизацијских такси за робу из централне Србије минималан услов за обнављање дијалога.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је Хржебичкову подсетио да је и у ранијим фазама дијалога Београд доследно показивао већу конструктивност у односима са Приштином, јер је спровео све обавезе проистекле из бриселског дијалога, док Приштина 2.166 дана није спровела своју једну једину обавезу, а то је омогућавање формирања Заједнице српских општина.

извор РТВ Кис

You may also like...