Dan žalosti 17.01.2014.

Danas će u Kosovskoj Mitrovici, zbog ubistva Dimitrija Janićijevića, biti dan žalosti.
Janićijević (35) će biti sahranjen danas na groblju u Rudaru kod Zvečana, a povorka iz porodične kuće u severnoj Kosovskoj Mitrovici kreće u 13 sati.Telo ubijenog Janićijevića sinoć je posle 19 sati dovezeno sa obdukcije u njegovu porodičnu kuću u Kosovskoj Mitrovici.
Janićijević je ubijen pretprošle noći ispred svoje porodične kuće kada je nepoznati napadač pucao iz vatrenog oružja na njega. Janićijević je iza sebe ostavio trudnu suprugu, troje dece, oca i majku.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin najoštrije je u četvrtak osudio ubistvo odbornika Samostalne liberalne stranke u Skupštini opštine severna Mitrovica i kandidata za gradonačelnika, Dimitrija Janićijevića kao “pucanj u vladavinu prava na severu Kosova”.”Atentat na Dimitrija Janićijevića predstavlja ujedno i pucanj u vladavinu prava na severu Kosova od strane male, kriminalne grupe koja je masovno profitirala od pravnog vakuuma koji je tamo postojao niz godina”, naveo je Kacin u saopštenju.Kacin je pozvao “sve nadležne organe i relevantne faktore da hitno preduzmu sve korake koji će dovesti do privodjenja počinilaca i nalogodavaca zločina pravdi”.”Pozicija srpske zajednice na Kosovu može biti samo oslabljena ovakvim aktima nasilja koji ne mogu ugroziti primenu Aprilskog sporazuma i nastavak procesa pune normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Uspostavljanje vladavine prava i normalnog života na severu Kosova za sve gradjane nije zaustavljeno ovim tragičnim činom”, dodaje se u saopštenju.

SAD osudile ubistvo odbornika severne Kosovske Mitrovice Dimitrija Janićijevića i pozvale kosovske vlasti da sprovedu opsežnu, brzu istragu i privedu počinioca. U saopštenju američkog Državnog sekretarijata, koje je potpisala predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki, pozivaju se sve zajednice i političke partije na Kosovu da zajedno rade na smanjenju tenzija i poštovanju demokratske volje naroda, preneo je “Glas Amerike”. “SAD naglašavaju svoju postojanu podršku i Kosovu i Srbiji povodom potpune implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa postignutog uz posredstvo Evropske unije 19. aprila u Briselu, uključujući uspostavljanje legitimnih, demokratskih i efikasnih institucija i jačanje vladavine zakona na severu Kosova, kako bi se ljudima koji tamo žive garantovala bolja budućnost. Nasilje i zastrašivanje namaju šta da traže u tom političkom procesu i samo ugrožavaju te napore”, ističe se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *