Бројеви расту, нема нових мера – Кризни штаб апелује на грађане да се вакцинишу

Бројеви расту, нема нових мера – Кризни штаб апелује на грађане да се вакцинишу

Од почетка епидемије у Србији је заражено 720.975 особа, од којих је 7.108 преминуло. Проценат смртности је 0,99 одсто. До сада је тестирано 4.643.835 узорака.

Према последњим подацима, коронавирус у Србији потврђен је код још 332 особе, од тестираних 9.709 узорака. Нема преминулих у последња 24 часа, на респиратору 11 пацијената.

На седници Кризног штаба нису донете пооштрене мере. Кризни штаб препоручује трећу дозу вакцинеза одређену групу људи и опет позива све који нису – да се вакцинишу.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је, након седнице Кризног штаба, рекла новинарима, да је препорука Координационог тела за имунизацију да постоји потреба за трећом дозом, али да се таква истраживања у свету још раде и нема конзистентних закључака, осим чињенице да је потребно време праћења поствакциналног имунитета.

„Закључак када је у питању трећа доза: у првој групи која би требало да је прими су особе са имунодефицијентним стањимаи оне које имају различита хронична обољења, особе са смањеном дужином имунолошког одговора после вакцинације, као и особе које су имале трансплантацију органа и које су на хемодијализи“, рекла је Кисић Тепавчевићева.

Вакцина кинеског произвођача Синофарм, којом је вакцинисан највећи број грађана у Србији је међу најефикаснијим против делта соја коронавируса, изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић, апелујући на грађане да се вакцинишу.

РТС

You may also like...