Ђерлек: Много дезинформација о случају сестре Гујаница која је преминула од ковида-19

У протекла три дана, једна особа је изгубила битку са коронавирусом у Новом Пазару. Охрабрују и подаци да је број пријема у Општу болницу, мањи од броја отпуста: 11 према 13. Лекари из Новог Пазара и Сјенице објашњавају шта се тачно догодило у вези са случајем смрти медицинске сестре Славице Гујанице.

Тренутно је у новопазарској болници смештено 218 пацијената што је за готово 170 мање него пре десетак дана.

„Број прегледа у амбулантама, у ковид 1 и ковид 2 амбулантама је смањен. Смртност, хвала Богу у последња три дана један. А имали смо и по 15 у три дана, можда и више“, каже др Мирсад Ђерлек, координатор опште регионалне болнице Нови Пазар.

Ђерлек је конференцију сазвао због, како каже, дезинформација о смрти медицинске сестре Славице Гујанице из Сјенице, која је наводно транспортована у Општу болницу где јој није указана медицинска помоћ нити је смештена, иако је имала тежу клиничку слику.

Према тим дезинформацијама враћена је за Сјеницу где јој се стање погоршало а преминула је на путу ка ЗЦ Ужице.

„Упућена је на хоспитално лечење на пулмолошко одељење ОБ Нови Пазар. Тамо је прегледао др Асим Лековић. Предложена је хоспитализација коју је наша колегиница, сад већ покојна, одбила“, наводи Ђерлек.

Да је Гујаница самовољно одлучила да не остане хоспитализована у Новом Пазару, већ да самостално спроведе кућно лечење које је резултирало погоршањем након 48 сати, потврђују и заменик директора Дома здравља у Сјеници Фуад Ћатовић али и возач Хитне помоћи који је транспортовао назад у Сјеницу.

„Колегиницу Јасмину је звала Славица мобилним телефоном и рекла: Ја идем кући. Вратили смо се на пулмологију, узели је, одвели је кући. Она је наставила лечење у кућним условима та три дана. У поподневним часовима 16., затражена је интервенција Хитне помоћи из Сјенице, упутили су је хитно за Ужице и она тај пут није издржала“, наводи Дејан Ковачевић, возач Хитне помоћи ДЗ Сјеница.

Гујаница је преминула на путу за Ужице од компликација изазваних коронавирусом. Пожртвовано и без предаха је радила на пријему ковид пацијената где се, највероватније, и заразила.

You may also like...