Гојковић: Очекујемо пик у овој недељи, битно је да се понашамо одговорно

Гојковић: Очекујемо пик у овој недељи, битно је да се понашамо одговорно

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић очекује да ћемо у овој недељи достићи пик епидемије и да ће након тога број новорегистрованих случајева ковида почети да опада. Највећи градови су први ушли па очекујемо да ће у њима прво и почети да пада број новозаражених, а затим и у мањим местима.

Гојковић верује да ћемо у недељи пред нама имати највећи број заражених, након чега очекује да ће тај број почети да пада.
Гостовање Зорана Гојковића у Јутарњем дневнику

„Пошто су појединачно градови у различитим временским интервалима улазили у епидемијски талас, они који су први ушли очекујемо да ће током ове недеље, а то су највећи градови пошто је ту и највећа концентрација и ширење вируса, у њима прво број новозаражених почети да пада. Након тога ће то уследити и у мањим срединама где је у току пораст броја заражених јер се инфекција ширила из већих ка мањим градовима“, објаснио је Гојковић.

Гостујући у Јутарњем дневнику, Зоран Гојковић је рекао да је у људској природи да само оно што кроз лично искуство доживимо верујемо и да је веродостојно.

„Сада ипак нема нико од нас да не зна некога ко се тешко разболео и зато људи почињу да се понашају онако како би требало“, рекао је Гојковић.

Покрајински секретар за здравство каже да је у Војводини тешка ситуација и да је она практично комплетно у ванредној ситуацији.

„Недељно смо имали између хиљаду и две нових случајева, надам се да нећемо имати даљи раст иако смо имали неодговорно понашање током тзв. ‘црног петка’ и куповине“, објашњава Гојковић.

Пред нама је тешка недеља, због тога су и уведене мере, а Гојковић још једном апелује на одговорно понашање грађана јер је пред нама важан период.

„Да би мере имале ефекта мора да прође 7 до 10 дана од њиховог увођења и зато је битно да се понашамо одговорно, да избегавамо контакте, да носимо маске и тиме ћемо помоћи себи и другима али и држави, како бисмо се што пре вратили у нормалу“, рекао је Гојковић.

Што се тиче заштите и инфраструктуре, здраствени систем је у потпуности спреман, али како каже Гојковић, не можемо бескрајно проширивати капацитете за интензивну негу.

„Уз то живот не може да стане имамо и инфаркте, саобраћајне незгоде, неуролошка и онколошка обољења која морамо такође да лечимо“, навео је Гојковић.

Велики број здравствених радника је такође оболео, на нивоу Србије чак 2.500 лекара због чега су они који раде додатно оптерећени.

Гојковић је поновио и да морамо да заштитимо наше најстарије који су уз хроничне болести много угроженији од младих.
RTS

You may also like...