Још један смртни случај од ЦОВИД-19 у српским срединама на Косову и Метохији

 

Још један смртни случај од Ковида-19 забележен је у српским срединама на Косову и Метохији.  Pацијенткињи  је јуче преминула, стариja jeј од шездесет година,саопштио в. д. директора Здравственог центра Косовска Митровица доц. др Златан Елек.

Два пацијента, која су захтевала велику кисеоничну потпору, јуче су транспортована у  Ниш.

У Здравственом центру Косовска Митровица  хоспитализована су  93 пацијента оболела од ЦОВИД-19, од тога 11  је смештено у тријажном центру, 67 у ковид болници, а 15 на инфективном одељењу.

Ови пацијенти су углавном са тешком и средње тешком клиничком сликом, већина захтева кисеоничну потпору, нема пацијената на респираторима,саопштио је др Елек.

Забрињава  велики број младих који су инфицирани вирусом корона, што значи тога да нисмо били дисциплиновани.

“Да смо се придржавали прописаних мера и да није било јавних окупљања, не бисмо били у ситуацији у којој смо данас. Отприлике су то млађи људи, они који у у болници су са средње тешком и тешком и клиничком сликом. Некада смо једном у 20 дана добијали шлепер кисеоника, а то нам се сада потроши за свега два дана, с обзиром да већина пацијената захтева додатну кисеоничну потпору. Неки су чак и на 13, 14 литара кисеоника, што је забрињавајуће”, истакао је др Елек.

“Сада имамо много већи број упала плућа. А како ће ко одреаговати на упалу плућа, то је индивидуално, у зависности од имунитета и тога како ће одреаговати на терапију. Једино што је тачно, јесте да сада имамо повећан број упала плућа. Што се пре јаве лекару, могућност сузбијања те упале плућа је већа, што касније, онда је гора и клиничка слика”, подвукао је др Елек.

Додаје и да је одређени број здравствених радника оболео.

Побољшање епидемиолошке ситуације очекије се у наредних 7 до 10 дана, уколико се сви будемо придржавали прописаних мера заштите.

Укупни капацитети ЗЦ Косовска Митровица за потребе ковид пацијената су око 180 места и има свега што је потребно када су у питању опрема и лекови.

“Пре неки дан добили смо девет респиратора од Владе Републике Србије – пет клиничких и 4 мобилна, сасвим довољно заштитне опреме, маски, каљача, скафандера. Располажемо и са свим лековима”, рекао је др Елек.

Помоћ здравственом особљу у Косовској Митровици тренутно пружају координатор за анестезију и два инфектолога.

Уколико број заражених настави да расте, др Елек каже да су за те потребе планирали дом број 2, и да се чека сагласност Министарства просвете.Обзиром да сви не поштују мере узолације могу само да поручим свима да се придржавају самоизолације, а остало је на Косовској полицији.

Др Елек каже да је здравствени систем пренапрегнут и да ће издржати колико се ми као грађани будемо придржавали мера предложених од стране Кризног штаба – ношење маски, дистанце од 2м, забрана јавлнг окупљања за више од пет лица.Завод за јавно здравље Косовска Митровица сваког дана узоркује по 60 лица.

До данас је узорковао укупно 2.435 лица, а код 413 особа потврђено је присуство вируса- Косовска Митровица 147, Звечан 62, Лепосавић 93, Зубин Поток 47 и у српским срединама јужно од Ибра 64 лица.

You may also like...