Кон: Појачан надзор у школама, нова седница у петак

Кон: Појачан надзор у школама, нова седница у петак
На данашњој седници Кризног штаба нису усвојене нове епидемиолошке мере, али је јединствен став да се преко викенда мора нешто предузети, па ће одлука о томе бити донета на наредној седници штаба, у петак, рекао је епидемиолог др Предраг Кон.

Кон каже да је јасно да се епидемијска ситуација погоршала и да треба појачати контролу како би се спречило даље убрзано преношење вируса.

“У току састанка било је размена мишљења, различитих ставова, али дошли смо до јединственог става да се преко викенда мора предузети нешто, а остављено је да се то искристалише и припреми предлог који би у петак био усвојен”, рекао је Кон новинарима након седнице.

Према његовим речима, неопходно је појачати контролу надзора и у школама.

“Појачаће се надзор оболевања у школама, за сада немамо податке који указују на велики ризик. То је важно, јер су искуства из других земаља показала да се преношење дешавало у школама”, рекао је члан Кризног штаба.

Он је подсетио да свака школа има могућност да, ако се у једној групи појаве два случаја заразе, цела група прелази на онлајн наставу, односно то је у надлежности сваке школе и локалног завода на терену.

Епидемиолог је додао да су места одакле се преноси инфекција ски-центри и зимовалишта.

Кон: Ко се премишљао – време је да се вакцинише

Без имунизације није могуће победити пандемију и онај ко се премишљао – време је да се одлучи да се вакцинише, истакао је др Предраг Кон.

Он је подсетио да колективни имунитет увек зауставља пандемију и епидемију.

“То ће се десити и овог пута. Када зависи од брзине којом будемо спровели имунизацију. Ако чекамо природним путем да се то догоди, то ће потрајати”, објаснио је он.

Кон је рекао да су веома оптимистичне прогнозе да до лета стекнемо колективни имунитет, али и да то није немогуће.

“Оно што треба сви да знају јесте да без имунизације неће успети да се победи пандемија. Онај ко се премишљао време је да се одлучи, да реши да се вакцинише, јер је то најзначајније у овом тренутку”, подвукао је Кон.

Упитан за особе које су након добијања вакцине оболеле, Кон је указао на то да је вирус масовно у циркулацији и да може бити асимптоматских случаја, односно да неко ко нема тегобе дође на вакцинацију а да се оне накнадно појаве.

Може, додаје, и да се деси да се неко после прве дозе, пре него што развије заштиту, инфицира.

Али, каже, утисак је да су такви случајеви благи и да нема тежих облика обољења.

РТС

You may also like...