У последња 24 сата у Србији је забележено 11 смртних случајева због последица ковида 19, а од тестираних 7.955 особа, позитивно је 396

У последња 24 сата у Србији је забележено 11 смртних случајева због последица ковида 19, а од тестираних 7.955 особа, позитивно је 396, саопштио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић. Најавио је да ће од сутра бити могуће проверити резултате тестирања и путем апликације. Члан Кризног штаба Миjомир Пелемиш је нагласио да се сви могу заразити коронавирусом, а да маске морају да носе и деца.

Члан Кризног штаба проф. др Миjомир Пелемиш је на почетку конференције за медије захвалио здравственим радницима који су на својим радним местима на надљудским напорима.

Додао је да се проценат умрлих померио на млађе животно доба, али је напоменуо да код себе нема прецизне податке о томе.

Професор Миjомир Пелемиш је рекао да сви могу да се заразе коронавирусом, без обзира на старосну доб и да ли су пре тога имали неку хроничну болест.

„Нико није отпоран и ни код кога не може да се спречи улазак овог вируса, а исход болести је другачији у различитим стањима и различитим узрастима“, истакао је професор Пелемиш.

Кад је реч о старосној доби преминулих, професор Пелемиш је рекао и да се дешава да умиру људи стари 30 година.

Више приватних лабораторија конкурисало за тестирање 

Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба Зоран Гојковић рекао је да је више приватних лабораторија конкурисало да уђе у систем сертификованих лабораторија за тестирање коронавируса и да ће вероватно ускоро поједине бити у систему за тестирање.

„У пи-си-ар тестирању ковид 19 инфекције је материјал изразито инфективан. То не могу да раде стандардизоване, односно обичне лабораторије које имају поједине приватне здравствене установе. Постоје строго одређени правилници везани за просторију и обученост кадра и морамо мислити на одлагање медицинског отпада да не бисмо дошли у ситуацију да дође до контаминације унутар лабораторије, а и изван лабораторије“, казао је Гојковић.

Према његовим речима, било је преоптерећености и застоја у раду у појединим лабораторијама, али да су сада заостаци превазиђени.

„Мислимо да смо са данашњим даном успели да надокнадимо, односно, да смо све оне заостаке које смо имали, да смо успели са данашњим даном да изађемо из свега тога“, казао је Гојковић и навео да би тестирани од сутра требало добијају налазе у најоптималнијем року, односно од 24 до 48 сати.

Од сутра провера резултата путем апликације 

Гојковић је нагласио да ће од сутра поподне сви грађани који су се тестирали путем апликације моћи да провере резултат тестирања.

„То је оно што је добро, управо због свих проблема које смо имали у претходном временском периоду“, нагласио је Зоран Гојковић.

Додао је како локални кризни штабови свакодневно имају конференције за новинаре како би се предупредило да се информације интерпертериле на различите начине.

„Маске морају сви да носе. Нажалост, морају и деца да носе. Само треба наћи одговарајуће маске за децу јер су оне које ми сад носимо непрактичне и непријатне за децу“, рекао је члан Кризног штаба проф. др Миjомир Пелемиш.

Испити могу да се одржавају само уз мере заштите

Професор Пелемиш је нагласио да испити на факултетима могу да се одржавају ако су обезбеђени услови и испоштоване све мере заштите.

„То се односи и на испите и на наставу. Где год хоћемо, а ми смо рекли колико људи може да буде и на ком растојању. Ако таквих услова нема, онда се испити не могу одржавати“, навео је проф. др Мијомир Пелемиш.

Зоран Гојковић је рекао да се и на факултетима и у радним организацијама морају активно спроводити све мере како не би дошло до тога да се велики број људи у колективу зарази и оболи и нагласио је да је неприхватљиво да се испити одржавају без маски.

„Чини ми се да велики број грађана мере схвата озбиљно. Ако овако наставимо, мислим да имамо велике шансе да добро контролишемо болест“, истакао је професор Пелемиш и додао да су и рукавице корисне због тога што није практично да стално дезинфикујемо руке.

You may also like...