Арно Гујон и ове године води децу из енклава на море

Француски и српски хуманиста Арно Гујон каже за РТС да му је циљ да деца из енклава изађу из својих села и упознају другу децу, али и да се први пут осећају слободно. Додаје да је након вести о одлуци суда у Колмару прво помислио на породице жртава које је упознао и истиче да правде за Србе на Косову и Метохији није било до данас. Арно Гујон рекао је у интервјуу за Дневник РТС-а да је екипа француских документариста која је снимала филм о животу Срба у енклавама на КиМ, била непријатно изненађена када је прошетала Ораховцем.

„То је енклава у којој живи 60 људи који не могу да изађу из гета. Драго нам је када широј француској публици можемо да прикажемо оно што ми свакодневно затичемо“, објашњава Гујон.

Гујон, који је пре 13 година основао удружење „Солидарност за Косово“, каже да је након вести о одлуци суда у Колмару прво помислио на породице жртава које упознао.

„Те ране су отворене за породице жртава и они су тешко поднели ту вест. То је додавање соли на отворене ране. Правде за Србе на Косову и Метохији није било до данас. Први пут кад сам био у Гораждевцу и кад сам видео гробове побијене деце, помислио сам колико је страшно што нико за то није одоговарао“, истиче Арно Гујон.

Каже да је Французе водио у Високе Дечане и да су били задивљени лепотом манастира и разговорима са монасима.

„Позивам све људе да оду, ипак је могуће отићи данас, ситуација је много боља и то је значајно за све Србе на Космету, да им покажемо да их не заборављамо“, напомиње Гујон.

Каже да припрема одлазак на море за 42 деце из енклава, шести пут за редом.

„Једно дете када је први пут отишло на море било је толико срећно да је узвикнуло: ‘Море је слано!’ и то је срећа која ме мотивише да и даље радим тај посао“, додаје Гујон.

Каже да му је циљ да деца из енклава изађу из својих села и упознају другу децу, али и да се први пут у животу осећају слободно. Истиче да се не би поредио са Арчибалдом Рајсом који је историјска личност, а да себе сматра Французом са српском душом.

„Осећам се овде као домаћин а не као странац и верујем да ме људи тако доживљавају што је за мене веома важно“, напомиње Гујон.

извор РТС

You may also like...