Кабашић: Интеграција српских судија у правосудни систем Косова неће бити у року

Вршилац дужности председника Вишег суда у Косовској Митровици Никола Кабашић изјавио је да интеграција српских судија и тужилаца у правосудни систем Косова неће бити реализована до 17. октобра – последњег рока договореног у Бриселу.

Он је за данашњу „Политику“ казао да Приштина није испунила велики број својих обавеза да би дошло до имплементације српских судија у правосудни систем Косова. Кабашић је рекао да није регулисано питање радног односа судија, тужилаца и правосудног особља, истичући да је то питање пре свега политичко и није за струку.

– Не знамо какав ће бити правни статус колега судија које желе да буду интегрисане у косовски правосудни систем, јер Приштина захтева да њима престане радни однос заснован у Србији – казао је Кабашић, и оценио да је интеграција Споразума о правосуђу „једначина са више непознатих за које сада нико не зна како ће бити решене“.

Додао је да има још нерешених питања попут инфраструктуре, јер према његовим информацијама, зграде у којима би се судило још нису спремне за процесе.

Београд и Приштина су у Бриселу потписали Споразум о правосуђу у фебруару 2015. године. Председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи су у Бриселу 31. августа ове године постигли договор о примени Споразума о правосуђу, који подразумева потпуну интеграцију судија и тужилаца у косовски правосудни систем до 17. октобра.

извор Блиц

 

 

You may also like...