Вучић: Време је да се постигне споразум, али биће изузетно тешко

Две децније од највећег европског нерешеног спора, председник Србије каже за Блумберг да је време да се постигне споразум, али додаје да ће бити изузетно тешко. Александар Вучић је за америчку агенцију Блумберг, на Минхенској безбедносној конференцији, рекао да ће бити „горе него паклено тешко“. Према речима Вучића, прво морају да буду укинуте таксе, а сваки споразум мора да садржи слободно кретање робе и људи.

Блумберг оцењује да се, након што су Грчка и Македонија разрешиле спор око имена, међународни притисак пребацује на Вучића да са косовским председником Хашимом Тачијем ради на постизању споразума. „Окончање спора између Грчке и земље која се сада зове Република Северна Македонија, било је лакше“, рекао је Вучић.

Агенција констатује да би постизање споразума омогућило обема странама да се прикључе ЕУ и, бар у случају Косова, НАТО-у. „И једни и други знамо шта желимо“, рекао је Вучић, а Блумберг додаје да је Вучићева земља и даље кључна у региону који је растрзан између конкурентних интереса спољних сила. „Вучић нема илузија да ће бити лако приволети Србе да признају отцепљење њихове провинције“, наводи Блумберг.

извор Б92

You may also like...