Акција Приштине, дан четврти – полиција претукла тројицу Срба; Петковић: За инцидент директно одговоран Курти

Грађани незадовољни одлуком Приштине о замени регистарских таблица и даље протестују на северу Косова и Метохије, код прелаза Јариње и Брњак, где су распоређене Специјалне јединице Росу. На север покрајине и даље се може једино пешице.

Косовска полиција негира да је претукла тројицу Срба

Косовска полиција негира да су њени припадници претукли тројицу Срба у близини административног прелаза Брњак, али признаје да је извршила проверу три камиона, односно њихових возача.

У саопштењу полииције је наведено да нико од учесника протеста није заустављен нити је било контакта са њима на административним прелазима, али се признаје да је полиција спровела контролу три камиона, односно њихових возача.

Како је наведено, они су возили иза колоне полицајаца и тиме угрозили безбедност полицајаца и полицијску акцију, преноси Унмик позивајући се на приштинске медије.

Полиција тврди да су возачи касније пуштени и да су добили инстукције да се јаве у полицијску станицу у јужном делу Косовске Митровице.

У саопштењу се наводи да косовска полиција делује у складу са косовским уставом и законима како би гарантовала поштовање јавног реда и мира, што укључује слободу кретања робе и људи на свим административним прелазима.

Елек: Двојица Срба са тешким повредама главе и грудног коша

Двојица од тројице Срба које су јутрос претукли припадници специјалних полицијских јединица Росу на административном прелазу Брњак, задобили су тешке телесне повреде лица и тела и хоспитализовани су на одељењу хирургије КБЦ Косовска Митровица.

„Ми смо видели њих на 50 метара и хтели смо да се вратимо кући пошто није било пролаза до села. Појурили су нас са ротацијом и ја стадох. Почели су да вичу, а ја сам подигао руке. Ухватили су ме и бацили на асфалт и ударили чизмом. Изгубио сам ваздух на два минута“, каже један од повређених Срба.

Истиче да није добро јер га боле леђа, ноге, зуби и језик.

Директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек рекао је за РТС да су повреде последица удараца највероватније кундацима и ногама.

Елек је навео да је спроведена прелиминарна дијагностика и да не може да каже да ли су повређени у стабилном стању зато што се оно стално прати.

Додао је да се одвијају све даље дијагностичке процедуре, а да ће више информације о њиховом стању биће познато у вечерњим сатима.

Транспаренти „Добро дошли у ЗСО“ уклоњени и у Новом Брду

Косовска полиција уклонила је транспаренте са натписима „Добро дошли у Заједницу српских општина“, који су постављени у општини Ново Брдо.

Припадници косовске полиције синоћ су скинули билборд са истом поруком у Ранилугу, а поруке „Добро дошли у Заједницу српских општина“ постављене су и на северу Косовске Митровице и у Грачаници.

Издато више од 6.000 привремених таблица

Од 20. до 22. септембра издато је 6.375 привремених таблица, на свим административним прелазима и у центрима за регистрацију возила, наводи Радио КиМ.

Привремене таблице коштају пет евра, а важе 60 дана.

RTS

You may also like...