Дошао је и тај дан, почиње одложени Еуро!

Дошао је и тај дан, почиње одложени Еуро!

Једном одложени и прилично дуго чекани шампионат Европе у фудбалу, који се већ сада описује као најнеобичнији у богатој историји првенстава Старог континента, почиње данас у Риму утакмицом између Италије и Турске (21.00).

Борба за титулу шампиона Европе одложена је за годину дана због пандемије коронавируса, а сада ће се играти у тзв. контролисаним условима, са делимично попуњеним трибинама, у укупно 11 градова.

Сем у Риму, шампионат ће се играти у Амстердаму, Глазгову, Лондону, Букурешту, Бакуу, Будимпешти, Глазгову, Минхену, Санкт Петербургу и Севиљи, с тим да ће се завршница, два полуфинала и финале, 11. јула, одиграти на лондонском Вемблију.

У групи А су Италија, Турска, Швајцарска и Велс, у групи Б Финска, Белгија, Данска и Русија, у групи Ц Холандија, Аустрија, Северна Македонија и Украјина, у Д групи Хрватска, Шкотска, Енглеска и Чешла, у Е групи Шведска, Шпанија, Пољска и Словачка и у групи Ф Португалија, Мађарска, Немачка и Француска.

Титулу брани Португалија, која је пре четири године у финалу савладала Француску, а у међувремену освојила и новоформирану Лигу нација, те ће предвођена Кристијаном Роналдом свакако бити један од главних фаворита.

Ипак, светске кладионице и њихови букмејкери процењују да је највећи фаворит број светски шампион Француска, која овај пут има и Карима Бензему, потом следе Енглези, добрим делом због чињенице да су домаћини у завршници, традиционално Немци и Италијани, наравно ту ус и никад јачи Белгијанци, али и светски вицешампиони Хрвати.

Србија ни овај пут неће учествовати, након пораза у баражу против Шкотске, чиме је настављен ”црни” низ дуг две деценије, пошто је српски тим последњи пут наступио на Еуру давне 2000. године, тада под именом Југославија.

РТС

 

You may also like...