Дрецун: Од споразума о енергетици корист ће имати првенствено Срби на северу КиМ

Дрецун: Од споразума о енергетици корист ће имати првенствено Срби на северу КиМ

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је да је данас постигнут споразум о енергетици у Бриселу, уколико га примени Приштина, добар за српски народ на северу КиМ и да показује да треба наставити даље у реализацији Бриселског споразума.

Дрецун за Танјуг каже да ће од овог споразума превасходно користи имати српски народ на северу Косова и Метохије јер се, како појашњава, споразум о формирању компаније ћерке српског ЕПС-а „Електросевер“ односи на север КиМ и четири општине у покрајини.

„Добиће сигурност у снабдевању, струју из централне Србије, добиће обнову електромреже да не би било пада напона, “Електросевер“ ће наплаћивати ту струју, избећи ћемо опасност да Приштина преузима једностране насилне акције да натера Србе да плаћају струју “Косту“ и имамо потврду од Куртија, односно од његове делегације да Бриселски споразум није баш тако мртав као што је он говорио“, каже Дрецун.

Додаје да овај споразум показује да Бриселски споразум постоји и да се иде ка његовом потпуном имплементирању, а да после енергетике на ред долази првих шест тачака Бриселског споразума које се односе на Заједницу српских општина (ЗСО).

„Српски народ неће зависити од добре воље Приштине када је у питању снабдевање електричном енергијом“, каже Дрецун.

Појаснио је и да до сада на северу народ није плаћао струју због одбијања Приштине да реализује аранжман из 2013. који се односи на енергетику и каже да су из фондова владе тзв. Косова плаћали потрошену струју на северу КиМ јер су хтели једностраним акцијама и непостизањем договора са Београдом да преузму целу елкектромрежу на северу покрајине, да они преузму снабдевање и наплату.

„Сада је то онемогућено, наша компанија ће обављати тај посао“, наводи Дрецун.

Истиче да неће бити ретроактивног плаћања струје и појашњава да када „Електросевер“ добије лиценцу, доћи ће се у нулту ситуацију.

„Од тренутка када добије лиценцу и почне са радом, тада ће се склапати уговори са потрошачима и тада ће почети очитавање струјомера. Од тог тренутка ће се мерити колико ће потрошачи потрошати и толико ће платити. Приче о томе да ће се ретроактивно плаћати струја су измишљотина и служе томе да се застраше људи и да се манипулише јавношћу. Нико неће наплаћивати струју ретроактивно“, изричит је Дрецун.

Наводи да постигнут договор даје овлашћења, надлежности и право да управља трафостаницом Валач и целокупном мрежом на северу.

Само у случају да Електорсевер не може да поправи неки квар или да одржава мрежу, онда би, како је навео Дрецун, Приштина преко „Коста“ учествовала у поправци или одржавању мреже.

„Али, то се неће десити јер ће Електросевер увек моћи то да уради“, додаје.

Дрецун каже да је под знаком питања да ли ће Приштина испоштовати до краја ово што је договорено јер се из искуства зна да је договорено много тога са Приштином, па они то нису испоштовали.

Претпоставља да ће у наредних 100 дана, поготову сада када премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти види негативне реакције у албанској јавности јер су га сви редом осудили зато што овај договор показује присуство Србије на Косову, Приштина покушати да разним смицалицама онемогући имплементацију.

„Ако овај договор буде имплементиран, он је јако добар за српски народ на северу Косова и показује да треба наставити даље у реализацији Бриселског споразума“, каже Дрецун.

Одговарајући на питање како да верујемо да ће се ући у фазу формирања ЗСО, Дрецун каже да је очигледно да је Приштина имала неки разлог да одблокира дијалог и да је постигнут неки напредак постизањем овог споразума. „Да ли је неко утицао са стране, то је за сада скривено, али мислим да Приштина сматра да ће моћи некако да се домогне преко овог споразума власништва над енергетском инфраструктуром на северу Косова, што је погрешна рачуница“, додаје.

Како каже, договор је да после решавања енергетике долази договор о формирању ЗСО, а ЕУ је веома стало да се имплементира Бриселски споразум.

Дрецун оцењује да је за Приштину веома политички рискантно да одбије имплементацију овога што је данас договорено. „Ово је добар договор под условом да буде реализован од стране Приштине и води корак ближе ка састанку председника Александра Вучића и Аљбина Куртија. Мислим да би било добро да дође до тог састанка“, каже Дрецун.

Дрецун каже да се у овим техничким дијалозима врши припрема за могући састанак на том нивоу и истиче да на тим састанцима, Вучић доминира над Куртијем и Курти се повлачи.

„Вучић изузетно добро познаје целокупну проблематику јер је учествовао у свему томе, а Курти то не зна и када не познаје довољно проблематику не може да буде равноправан саговорник председнику Вучићу“, наводи Дрецун.

Извор: Т а н ј у г

You may also like...