Кривокапићев тим: У попису становништва остају вера, језик и нација

Кривокапићев тим: У попису становништва остају вера, језик и нација
Питање изјашњавања током пописа становништва у Црној Гори о националној, верској припадности, као и о језику, није егзистенционално питање, поручили су из тима црногорског мандатара Здравка Кривокапића.

Предлог Центра за демократску транзицију (ЦДТ) да се приликом пописа становништва планираног за наредну годину не прикупљају подаци о националној и религијској припадности и о језику, није прихватљив мандатару Здравку Кривокапићу, саопштено је подгоричком Дану из његовог експертског тима.

Из Кривокапићевог тима су саопштили да је попис релативно прост статистички поступак, којим се више никада, како су навели, не сме манипулисати у политичке сврхе.

Сматрају некорисним да се, како кажу, „у овом историјском тренутку“ за Црну Гору, траже решења која никада нису предлагана за владавине Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића.

А то тим пре, како истичу, што ће током наредног пописа грађанин напокон моћи слободно да изјасни о свом идентитету, што им нико свестан значења демократских начела не би смео да ускрати.

„Ако би поступила по овом предлогу, Црна Гора би представљала риједак изузетак у Европи, а статистичку науку лишила би вриједних података. Још горе, тим чином била би директно угрожена права мањинских народа и мањинских религијских заједница, док би институт афирмативне акције у потпуности изгубио смисао, резултујући потенцијалном дестабилизацијом и незадовољством“, навели су из експертског тима Кривокапића.

Наглашавају да је сва пажња мандатара у овом тренутку усмерена на успешно окончање преговора о саставу нове владе, „без којег се не можемо суочити са озбиљним кризама које је одлазећа власт изазвала или нестручним чињењем допустила“.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић казао је за Дан да је општеприхваћено и важеће правило у Црној Гори да нико није дужан да се изјашњава о својој националној, верској, политичкој или било којој другој припадности, али и да нико нема права да некоме ускрати право да се по питању било које своје припадности или посебности изјасни уколико то жели.

You may also like...