НАТО остаје посвећен мисији КФОР-а на Косову и Метохији

НАТО остаје посвећен мисији КФОР-а на Косову и Метохији

Шефови комитета начелника генералштабова НАТО, потврдил су данас посвећеност мисији КФОР-а на Косову и Метохији и промовисању безбедног и стабилног окружења, као и гарантовању слободе кретања, што ће користити свим заједницама на Косову и Метохији, саопштила је Алијансе после састанка.

У саопштењу се наводи да су шефови комитета начелника генералштабова НАТО о мисији КФОРА разговарали са оперативним партнерима Јерменијом, Аустријом, Финском, Ирском, Молдавијом, Шведском, Швајцарском и Украјином.

Врховни командант Савезничке команде за операције у Европи, Кристофер Каволи, напоменуо је у обраћању новинарима да је Алијанса након почетка сукоба између Русије и Украјине „променила став“ и да је то омогућило веће присуство НАТО-а на источној граници војног блока.

Навео је да ће НАТО наставити да штити све савезнике и да ће спроводити планове деловања Алијансе у миру ради доприноса колективној одбрани.

Председавајући Комитета адмирал Роб Бауер изјавио је на конференцији за новинаре након састанка да су учесници разговарали о јачању колективне одбране и о брзом и флексибилном планирању акција НАТО и стратегији на источном крилу Алијансе.

Он је додао да је потврђена подршка Украјини, као и да су шефови комитета сагласни да ће Алијанса помагати Кијеву колико год то буде потребно.

Извор: Т а н ј у г

You may also like...