Не јењавају пожари на југоистоку земље, евакуисане три особе

У Србији пожари и даље букте у неприступачним пределима Старе планине, као и код Трговишта, Врања, Прокупља и Босилеграда. На Старој планини ватра гори од недеље, а око 130 ватрогасаца и полицајци из целе Србије, на изузетно неприступачном терену покушавају да је угасе. Гасе и мештани и шумари, а киша која би могла да помогне не очекује се пре среде увече.

У планинском делу општине Босилеград као и у делу општине Трговиште, где је ватра захватила око 500 хектара ниског растиња и дрвећа, на снази је ванредна ситуација. Три особе су превентивно евакуисане.

„Два-три дана никако се не живи, седам дана како је пожар дошао из Босилеграда, најгоре је било у недељу, сада се проширило до куће“, каже  Јагода Петровић из Радовнице код Трговишта.

Председник Општине Трговиште Ненад Крстић каже да је у току евакуација старијих особа, јер ту углавном живе стари и болесни.

„Треба им прва заштита јер се тешко дише, доста је дима и у објектима који нису угрожени ватром може да дође до тровања“, каже Крстић.

У Трговишту пожар гасе хеликоптери МУП-а.

У околини Врања, на подручју Честелина, ватром је захваћено 13 квадратних километара. У помоћ локалним ватрогасцима, као и у Трговишту, помоћ је стигла од колега из других градова. Пожар гасе и хеликоптери МУП-а Србије.

„Тешко се пробијамо до пожара, не може да се види коју је површину захватио, ноћу не може да се види, а ту су нам пријатељи ватрогасци из Новог Сада“, каже Драган Јовановић, члан Штаба за ванредне ситуације.

извор РТС

 

You may also like...