Петковић: За Београд од кључне важности да се реши питање несталих на КиМ

Петковић: За Београд од кључне важности да се реши питање несталих на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да је за Београд од кључне важности да се реши питање несталих и да се на њему инсистира приликом сваког разговора у Бриселу. Указао је да приштинска страна одбија и сваку могућност сарадње и питање несталих третира искључиво кроз обрачун са званичним Београдом.

„Уместо да уочи наставка дијалога у Бриселу, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Kурти покаже минимум спремности за решавање отворених питања од заједничког интереса, он наставља са запаљивим изјавама и оптужбама на рачун званичног Београда“, оценио је Петар Петковић.

Нагласио је да је за Београд од кључне важности да се реши питање несталих и да се то питање неће третирати кроз дневно политичку призму.

„Од тог питања не бежимо и на том питању инсистирамо приликом сваког разговора у Бриселу“, истакао је Петковић.

Указао је да је Београд више пута недвосмислено истицао да је спреман да отвори све архиве и да претражи све локације за које у Приштини постоји сумња да се на њима налазе посмртни остаци несталих Албанаца.  Додао је и да се истовремено, очекују и конкретну сарадњу Приштине по том питању.

„Нажалост, Приштина доследно одбија и сваки помен да отвори архиве ОВK или да нашим стручним тимовима дозволи да претраже локације на Kосову и Метохији, за које поседујемо веома јасне индиције да скривају тела Срба несталих током сукоба“, рекао је Петковић.

Посебно је истакао да је Београд до сада предузео више значајних корака када је претрага потенцијалних локација у питању и да је једна од таквих и недавно ископавања на локалитету Kижевак.  Упозорио је да са друге стране упорно изостаје и минимална цивилизацијска спремност да се то исто учини.

„Жао ми је што приштинска страна одбија и сваку могућност сарадње по овом питању и питање несталих третира искључиво кроз обрачун са званичним Београдом. Ми се на такав начин нећемо односити ни према једној жртви, без обзира на етничку припадност“, поручио је Петковић.

Упозорио је и да питање несталих није, нити сме бити тема за дневно политичке обрачуне или надгорњавања.

„Потрага за несталима је наша обавеза према прошлости, али и према будућности, нашој деци, миру, компромису и напретку“, закључио је директор Канцеларије за КиМ.

РТС

 

You may also like...