Поновно разматрање условног пуштања Гуцатија и Харадинаја на слободу до 27. децембра

Поновно разматрање условног пуштања Гуцатија и Харадинаја на слободу до 27. децембра

Председник Удружења ратних ветерана ОВК Хисни Гуцати и потпредседник Насим Харадинај имаће рок до 18. децембра да поново поднесу захтев за пуштање из притвора, док ће Специјални суд на то одговорити до 27. децембра, пише Љајми.

Жалбена већа Специјалног суда јуче су одбила захтев Гуцатија да се брани са слободе, због, како су навели, прекршаја у процесу хапшења.

Ова одлука о жалби донета је након што су укључене стране, тужилаштво и одбрана, Жалбеном већу послали писане поднеске. Одбрана је тврдила да постоје озбиљна законска кршења у случају задржавања Гуцатија у притвору, алудирајући да је то, између осталог и кршење људских права.

Претпретресни судија је нагласио да је 27. октобра донео последњу одлуку у вези са продужењем притвора за Гуцатија и Харадинаја.

Судија за претходни поступак је нагласио да ће се на основу члана 41. тачка 10. меродавног закона, након истека два месеца од последње одлуке о притвору, испитати околности да ли још увек постоје разлози за његово продужење, а у овом случају донеће се одлука о продужењу или пуштању из притвора.

„Судија за претходни поступак примећује да су г. Гуцати и г. Харадинај у притвору од хапшења 25, односно 26. септембра 2020. године, а притвор је последњи пут ревидиран 27. октобра 2020. У овом случају, следећа ревизија њиховог притвора мора се обавити два месеца од последње одлуке о притвору, односно одлуке о преиспитивању притвора, и сходно томе то се мора догодити до 27. децембра 2020. године“, каже се у одлуци Суда.

Акредитовани адвокати Специјално суда у изјави за Љајми су изјавили да би процес против Харадинаја и Гуцатија могао потрајати краће од суђења другим бившим лидерима ОВК, с обзиром на то да нису оптужени за ратне злочине.

Извор: Косово онлине/Лајми.нет

You may also like...