Посланици и данас о безбедносној ситуацији; Брнабић: Не смета ми протест, сметају ми позиви на насиље

Посланици и данас о безбедносној ситуацији; Брнабић: Не смета ми протест, сметају ми позиви на насиље

Посланици Скупштине Србије и данас расправљају о безбедносној ситуацији у земљи. И док посланици владајуће коалиције поручују да је Србија безбедна земља, упркос масовним убиствима у школи на Врачару и у околини Младеновца и Смедерева и позивају на скуп у петак “Србија наде”, дотле опозициони посланици поручују да је систем заказао и позивају на протест “Србија против насиља” у суботу. Премијерка Ана Брнабић каже да нема ништа против протеста против насиља, али да има против позива на насиље који се, како тврди, на тим протестима чују. Посланица Санда Рашковић Ивић дала конкретне предлоге који би требало да помогну да се смањи насиље у школама, али и да се стане на пут црној статистици када је реч о фемициду у Србији.

Поред владиног извештаја о безбедносној ситуацији, посланици ће расправљати и о Извештају о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга са посебним освртом на извештавања о случајевима насиља у телевизијским програмима, који је поднело Регулаторно тело за електронске медије.

Посланици и данас о безбедносној ситуацији у Србији

Посланици и данас о безбедносној ситуацији у Србији

На дневном реду је и предлог за формирање Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности које су довеле до трагедија, који је поднео посланик Радомир Лазовић, и Предлог за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, који је поднео 61 народни посланик.

Расправа о безбедносној ситуацији је почела 18. маја, а владин извештај представила је премијерка Ана Брнабић, која је рекла да ће у наредном периоду 12.368 полицијских службеника обезбеђивати 1.832 школе у Србији, како државне, тако и приватне.

Додала је да је почео с радом електронски систем пријаве насиља над децом на платформи “Чувам те”.

Такође, Брнабићева је рекла да ће Влада разоружати Србију и да ће 90 одсто дозвола за оружје бити повучено.

Премијерка је рекла да ће одговарати на питања посланика и расправљати колико год треба о безбедносној ситуацији пре и после трагедија, о мерама које су предузете, очекивањима од њих и докле се стигли са њиховом имплементацијом.

Брнабићева је током јучерашње расправе рекла да је очекивала да ће седница почети извињењем докторки Милици Пејовић Милованчевић, чију је стручност током расправе прошле недеље довео у питање Мирослав Алексић из Народне странке, али да се то није чуло.

Рекла је и да у досадашњој расправи није чула ниједан предлог мера који би допринео да се превазиђу последице трагичних догађаја и да захтеви опозиције немају везе са трагедијом које се десила, већ са политиком.

 

ИЗВОР: РТС

You may also like...