Приштина би да преотме још један древни споменик српске историје, реаговало Министарство

Тендер за рестаурацију средњовековне српске тврђаве Ново Брдо у истоименом месту у Косовском Поморављу, 2015. године Унеско је доделио београдској фирми КОТО. Пре недељу дана Косовски завод за заштиту споменика културе забранио је санацију рестауриране тврђаве, за коју је Унеско дао сагласност.

На тврђави се вијори косовска застава. Министарство културе и информисања Србије саопштило је да са пажњом прати ситуацију насталу током пројекта санације зидина српске средњовековне тврђаве у Новом Брду на Косову и Метохији и изражава забринутост у вези са најноновијим дешавањима на том локалитету.

Подсећа се да обнову тврђаве у Новом Брду финансира Европска унија, кроз програм претприступне помоћи – ИПА, а да пројекат спроводи Унеско у сарадњи са Унмиком и Канцеларијом ЕУ у Приштини.

Радови на обнови тврђаве започети су 2015. године, а на међународном тендеру, који је спровео Унеско, посао је додељен фирми „Кото“ из Београда, наведено је у саопштењу.

„Имајући у виду да је реч о споменику културе од изузетног значаја за Републику Србију, Министарство културе и информисања упутило је писмо Унеску у којем се надлежној Канцеларији Унеска нуди свака врста помоћи у циљу хитног решавања настале ситуације и изражава очекивање за појачано ангажовање Унеска на заштити српског културног наслеђа на Косову и Метохији“, објавило је Министарство.

извор Б92

You may also like...