Приштина, Лепосава Стојановић: Ја из стана могу само мртва да изађем

Приштина, Лепосава Стојановић: Ја из стана могу само мртва да изађем

Општина Приштина донела је недавно одлуку којом се станарима зграде бившег Студентског центра налаже да напусте станове, јер је то општинска имовина, а међу 15 станара ове зграде који су 1973. године добили станове на трајно коришћење је и Лепосава Стојановић, једина Српкиња која живи у овој згради.

„Ништа никоме не верујем него лично да ми уруче решење за стан и где да идем. Ја не очекујем ништа друго, ја не могу више да верујем никоме уопште, озбиљно вам кажем. Ја одавде могу само мртва без стана да изађем. Ја нећу одавде да изађем док ми не обезбеде стамбено питање то да им је јасно па нека раде како хоће, нека ме затрпају овде. Ја не браним, нека руше нисам против, ја не оспоравам посао и радове само стан тражим“, казала је Стојановић за Глас Америке.

Станари зграде бившег Студентског центра у Приштини имају, како је наведено у одлуци Општине Приштина, рок од још шест дана да се иселе из станова које су пре 47 година добили на трајно коришћење.

Рок за исељење је 1. децембар ове године, а у одлуци се наводи да се ако то не учине „ствара основа за обавезујуће извршење на рачун станара“ против којих ће бити поднете и прекршајне пријаве пред надлежним органима.

Јевтић: Неће бити принудног исељења

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић изјавио је за Глас Америке да неће бити принудног исељења, док се не нађе трајно решење за станаре.

Јевтић је истакао да је о овом питању разговарао са градоначелником Приштине Шпендом Ахметијем.

„Разговарали смо на многе теме, једна од тема наравно била је и питање исељавања ових људи пре свега госпође Лепосаве Стојановић и оно што смо се негде сложили је да нико неће бити принудно исељен док се не нађе трајно решење. Предлог је био неког привременог решење за које ја мислим да је неприхватљиво. Наравно сама госпођа Стојановић ће одлучити оно што њој одговара нећу ја, али ми инсистирамо да решење како за њу, тако и за друге породице буде трајно“, казао је Јевтић.

Општина Приштина захтева да се станари ове зграде иселе, јер је на том месту планирана изградња подземне гараже.

Јевтић је нагласио да је Министарство за повратак спремно да на било који начин помогне у решавању овог спора, али сматра да је „одговорност пре свега на општини Приштина“, која је, према његовим речима, морала раније да размишља о овом питању.

„Дакле када смо се упознали са овим проблемом истог тренутка смо реаговали. Мишљења сам да би исељавање госпође Лепосаве била не само лоша порука за све оне пре свега Србе који данас живе у Приштини, већ и за оне Србе који би можда хтели да се у Приштину врате“, казао је Јевтић.

Адвокат Јована Филиповић за Глас Америке изјавила је да Општина има право да потражује своју имовину, али да по Закону постоје и одређена ограничења.

„Закон каже да општина може то да учини у свако време осим у невреме. То је законска формулација. У овој ситуацији исто можемо да тумачимо на тај начин да је у току светска пандемија значи криза изазвана Ковид вирусом и да су у питању лица старија од 65 година којима је кретање онемогућено, као и то да је Приштина град који се налази у црвеној зони, а да та лица спадају у неку ризичну групу грађана. За њих је свакако невереме и најнеповољнији тренутак у коме би могло да дође до исељавања“, рекла је Филиповић.

Глас Америке покушао је да о овом проблему разговара и са градоначелником Приштине Шпендом Ахметијим. Међутим он није одговарао на позиве и поруке.

Извор: Косово Онлине

You may also like...