Рама: Србија учинила више по питању Русије него што сам очекивао

Рама: Србија учинила више по питању Русије него што сам очекивао

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас да је на састанку лидера ЕУ-ЗБ у Бриселу покушао да објасни европским званичницима да Србија није у позицији да се усагласи са Западом по питању Русије онолико брзо колико се то од ње очекује и истакао да је Србија већ учинила више по том питању него што је очекивао.

 

„Србија има потпуно другачију реалност, покушао сам да им објасним, знам да је популарност Путина у Србији на нивоу од 80 одсто, али то је земља која је ван свих очекивања, чак и мојих, јер то нисам очекивао и нисам ни позвао Александра (Вучића) јер сам се бојао рећи – извини, али морамо да пређемо на другу страну. И то би био крај било каквих односа“, рекао је Рама на конференцији за медије после састанка

Рама је истакао да се Србија чак три пута ускладила са целим Западом против Русије и додао да је Србија чак гласала да се Русија избаци из Комитета УН за људска права.

„Не разумем да ствари гурамо да последњих граница. Србија једноставно није у позицији да постигне ствари толико брзо. Ако је оптеретимо превише, имаћемо супротан ефекат“, навео је Рама.

Каже да бисмо то онда платили европском будућношћу Србије и додао да би онда платили и грађани у региону.

Не желимо рат и конфликт, додао је Рама.

И добро и лоше у Бриселу, гости смо у подељеној кући

Албански премијер Еди Рама изјавио је данас после састанка лидера Европске уније и западног Балкана да се осећа и добро и лоше због тога што се данас налази у Бриселу.

„И добро је и лоше што смо у Бриселу. Добро се осећамо зато што јесмо Европљани, али лоше што нас нико не слуша као Европљане, већ као госте у подељеној кући“, навео је Рама.

Он је навео да му је жао ЕУ и што лидери Западног Балкана не могу да јој помогну, те да је она дубоко подељена.

Рама је додао да Албанија чека да добије статус кандидата у ЕУ осам година, те да „је Бугарска овде проблем, али није само она, већ и то што се ЕУ уморила од проширења, а Бугарска је израз тога“.

„Нећемо да чекамо Годоа, баш ми је жао неких људи који су јуче били оптимистични. Нисам дошао са идејом да ће се нешто променити. Морамо да се покренемо како бисмо оживели дух Европе у региону“, навео је албански премијер.

Рама је додао да Албанци не желе рат, сукобе, крв и тензије у региону, већ пријем у ЕУ.

„Зато желимо да наставимо у правцу у ком смо ишли. Има наравно, много проблема и не треба нам још један. Мој апел је био немојте да убијете нашу веру у ЕУ будућност. Албанци желе и верују да ће бити ЕУ. Први пут у историји имамо прилику да идемо тамо где желимо а не да будемо под диктаторима“, навео је он.

Рама: Коначни мир у региону доћи ће кроз Отворени Балкан

Премијер Албаније Еди Рама поручио је данас у Бриселу после самита ‘ЕУ-Западни Балкан’ да ће ‘коначни мир’ у региону доћи кроз иницијативу Отворени Балкан, а не кроз подизање тензија.

Рама је на заједничкој прес конференцији са председником Србије Александром Вучићем и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским, рекао да је Отворени Балкан механизам регионалне сарадње који истински и функционално производи резултате за грађане, пољопривреднике, трговце и да свугде даје резултате.

„Негде су ти резултати видљивији негде мање видљиви, а ако желите да проверите то, посетите Балкан и наше земље, видећете промене“, рекао је Рама.

Навео је су смањени редови чекања за камионе који превозе воће, поврће, млеко…

„Када шаљете млеко кроз земље које нису део иницијативе отворени Балкан, то млеко постаје јогурт. Код нас тај транспорт иде ефикасно, а нико други то не може да уради уместо нас“, рекао је Рама одговарајући на питање новинара из Северне Македоније да ли је време да се на озбиљнији и проактивнији начин ради на иницијативи Отворени Балкан и на томе да се укључе Косово и Црна Гора.

Поновио је да је та иницијатива отворена за свих шест земаља региона.

„Александар (Вучић) каже такозвано Косово, ја га зовем Косово, али то нас не спречава да сарађујемо. Замислите да се свађамо и да поново уђемо у сукобе, какво би место био Балкан данас“, казао је Рама и додао:

„Није проблем за Косово уђе, већ ће проблем бити да српски председник то прихвати. Осећам се привилеговано што имам прилику да радим за своју земљу кроз овај механизам и да унапредим сарадњу која ће донети мир. А коначни мир који тражимо доћи ће кроз иницијативу Отворени Балкан, неће доћи кроз тензије, запамтите то“, рекао је Рама.

На питање да ли је познато зашто је отказана конференција председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и председника Европског савета Шарла Мишела, Рама је рекао да су ‘интелигентни’ што нису одржали конференцију за медије.

„То су људи који се осећају веома лоше због овога што се дешава. Они су уложили све напоре да се отворе ти преговори, али постоје проблеми у механизмима ЕУ који се морају решити“, рекао је премијер Албаније.

Извор: Т а н ј у г

You may also like...