Разговори о КиМ између европске и глобалне димензије – шта Србију чека на заседању Генералне скупштине УН

Неколико дана после неуспелих разговора Београда и Приштине у Бриселу, нема назнака када би могли да буду настављени. Ипак, извесно је да ће током предстојеће недеље, на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација, представници Европске уније и Сједињених Америчких Држава разговарати о даљем току дијалога. Данас је из Брисела саопштено да ће се шеф европске дипломатије Жозеп Борељ састати у уторак са лидерима Западног Балкана. Србију ће, на заседању Генералне скупштине, представљати председник Александар Вучић.

После пропале рунде преговора у Бриселу, потенцијална решења за кризу на Космету тражиће се на Ист риверу. Председника Србије Александра Вучића у Њујорку чекају састанци са генералним секретаром Уједињених нација и посредником у дијалогу Мирославом Лајчаком. Прилика је, кажу упућени, да се на глобалној сцени изнесе конструктиван став Београда и укаже на максималистичке ставове Приштине.

Припремила Милица Милосављевић

Бивши дипломата Зоран Миливојевић подсећа да свет нису Европа и ЕУ, и тај уски оквир у којем се то дешава, већ да постоји једна глобална димензија.

“Постоји пуно чинилаца на свету чију ми подршку имамо, тако да је то прилика да ми пренесемо наше ставове, посебно у светлу овог неуспешног састанка у Бриселу, зато што су неки наши ставови и принципи дошли до изражаја“, наводи Миливојевић.

Да ће Косово и Метохија бити једна од тема у Њујорку, потврдили су током недеље и бриселски извори.

Истичу да је сада моменат да Европска унија и САД разговарају о могућим позитивним и негативним подстицајима за две стране.

You may also like...