Србија уручила протестну ноту Албанији

Србија уручила протестну ноту Албанији
Министарство спољних послова позвало је амбасадора Албаније у Србији Иљира Бочку како би му уручила ноту у којој је изражен најоштрији протест поводом изјава датих током заједничке седнице влада Албаније и тзв. Косова, 2. октобра у Тирани, а пре свега оних које се тичу укидања границе између Албаније и Косова и Метохије.

„Такве изјаве, које имплицирају уједињење Албаније и српске покрајине Косова и Метохије и стварање ‘велике Албаније’, представљају оправдан разлог за забинутост, како Републике Србије, тако и осталих држава региона опредељених за очување стабилности и интензивирање сарадње у региону“, саопштио је МСП.

У ноти, наводи се, указано је и на свакодневне напоре које највиши званичници Србије улажу у циљу развијања билатералних политичких и свих других односа са суседним земљама и приближавању ставова о којима не постоји сагласност и, у том смислу, изражено очекивање да ће се и највиши званичници Албаније, убудуће уздржавати од давања изјава које нарушавају билатералне односе Србије и Албаније и могу дестабилизовати регион.

Поводом навода из појединих медија о уручивању протестне ноте албанског Министарства спољних послова дипломатским представницима Србије у Албанији, Министарство спољних послова Србије саопштава да је привремени отправник послова Амбасаде Србије у Тирани позван у албанско Министарство спољних послова 6. октобра ради уручивања протестне ноте, али је он одбио да прими ноту због неприхватљивих ставова изнетих у њој.

You may also like...