Стано: Главни преговарачи Београда и Приштине 7. и 8. септембра у Бриселу

Стано: Главни преговарачи Београда и Приштине 7. и 8. септембра у Бриселу

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да ће се следећи састанак главних преговарача у оквиру дијалога Београда и Приштине одржати 7. и 8. септембра у Бриселу.

Стано је то потврдио за агенцију Танјуг и додао да ће два дана тзв. техничких разговора бити посвећена „тренутно отвореним питањима и следећим корацима у дијалогу“.

Стано: Главни преговрачи Београда и Приштине 7. и 8. септембра у Бриселу

Стано: Главни преговрачи Београда и Приштине 7. и 8. септембра у Бриселу

Петковић иде у Брисел

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да ће њен директор Петар Петковић 7. и 8. септембра предводити делегацију Београда у Бриселу у техничком дијалогу са Приштином, уз посредовање Европске уније.

Петковић ће током боравка у Бриселу имати и одвојени састанак са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бислими, требало је да се састану крајем августа, али је због болести представника Приштне та рунда техничких разговора била одложена.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, касније је заказао нови термин разговора за почетак септембра.

У уторак, првог дана разговора у Бриселу, обе делегације би требало да имају билатералне разговоре са Лајчком и ЕУ посредницима.

Другог дана, у среду, планирана је трилатерала Београда, Приштине и ЕУ посредника.

Портпарол ЕУ поновио је да у ЕУ очекују да се сви договори постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине, укључујући и договор о званичним посета, поштују.

Он је то рекао поводом прошлонедељног одбијања Приштине да дозволе улазак директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића на територију КиМ.

„Позивамо стране да кроз дијалог промовишу атмосферу која води помирењу, регионалној стабилности и сарадњи и која је на добробит грађана“, рекао је Стано.

У Бриселу понављају да су се Београда и Приштина договорили о јасним модалитетима спровођења званичних посета и наглашавају да тај споразум не сме бити политизован.

„Посете обе стране се морају спроводити на начин који доприноси процесу нормализације односа и подржава укупан рад у оквиру дијалога Београда и Приштине“, рекао је Стано.

You may also like...